Kultúra

Végleg Galla Miklósnak adja a Karinthy-gyűrűt Laár András, de azért van egy feltétele

rtl.hurtl.hu

2021. december 17. 17:42

A L'art pour l'art Társulat nem tart igényt az általa felajánlott Karinthy-gyűrűre, ezért „tiszta szívvel” átadja azt Galla Miklósnak.

„Nos, kedves Barátaim, ezennel elegem lett ebből a Karinthy Gyűrű-ügyből! Le szeretném zárni mihamarabb” – közölte Facebook-oldalán Laár András humorista, előadóművész. Azt írta, hogy a L'art pour l'art Társulat nem tart igényt az általa felajánlott Karinthy-gyűrűre, ezért „tiszta szívvel” mihamarabb átadná azt Galla Miklósnak „tárolásra, használatra”.

Egy feltételt azért szabott: „feltéve, ha megtartja, és nem adja el, nem olvasztja be, és felém, mint a jogilag ’tulajdonos’ felé el tud számolni vele, majd akkor, ha rajtam számon kérnék a bárkik, de nem fogják számon kérni” – írta. 

Laár András december 24-én a New York kávéházban adja át Galla Miklósnak a gyűrűt. „Így remélhetőleg megnyugszik a lelke” – tette hozzá, azt is megjegyezve, hogy az ezzel kapcsolatos diskurzust a maga részéről lezártnak tekinti. „Bizonyos szint fölött, az ember nem megy bizonyos szint alá” – írta.

A humoristáknak járó egyik legnagyobb elismerést, a Karinthy-gyűrűt eredetileg Galla Miklósnak adta volna át a díjat odaítélő MTVA, azonban idén júniusban megváltoztatták a döntést és végül Laár Andrásnák ítélték a kitüntetést. A közmédia arra hivatkozott, hogy Galla Miklós közelmúltbeli tevékenysége – többen egy olyan előadást emlegettek, ahol a humorista ruha nélkül szerepelt – nem egyeztethető össze a közmédia és a Karinthy-gyűrű értékrendjével. 

Galla Miklós nem hagyta annyiban, mert szerinte politikai okok miatt változtatták meg az eredeti döntést, ezért Dobos Menyhértnek, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezetőjének és Orbán Viktor kormányfőnek is levelet írt, hogy megkapja a gyűrűt. 

„A legközelebbi Karinthy-gyűrű az enyém. Negyven év szorgalmas, tisztességes munkájával érdemeltem ki. Amíg én nem kaptam meg, nem kaphatja meg más. Ha valaki más felhúzza az ujjára, az én Karinthy-gyűrűmet bitorolja” – fogalmazott. 

Miután Laár András megkapta a gyűrűt, felajánlotta azt Galla Miklósnak, de jelezte, hogy legyen a díj egyfajta vándor-gyűrű, amelyet havonta cserélgenek egymás között a L'art pour l'art tagjai. Ez azonban nem tetszett Galla Miklósnak, aki csak magának kérte a gyűrűt, amelyet most úgy tűnik, karácsonykor meg is kap.

Nyitókép: Laár András humorista, költő, zeneszerző, színész, a L’art pour l’art Társulat és a KFT együttes alapító és jelenlegi tagja a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által alapított Karinthy-gyűrűvel az ujján – Fotó: Cseke Csilla/MTI

#Kultúra#galla miklós#karinthy-gyűrű#elismerés#laár andrás#mtva

Címlapról ajánljuk