Külföld

Lezuhant egy katonai kiképző repülőgép Bulgáriában, a pilóták meghaltak

rtl.hurtl.hu

2024. szeptember 13. 18:12

A csehszlovák gyártmányú, 2022-ben korszerűsített L-39ZA sugárhajtású kiképzőrepülőgép nem sokkal felszállás után csapódott földbe.

Lezuhant egy bolgár katonai repülőgép pénteken, Bulgária NATO-csatlakozásának évfordulójára tervezett hétvégi légibemutató főpróbáján. A 150 kilométerre a fővárostól bekövetkezett balesetben mindkét pilóta életét vesztette, írja az MTI.

A bolgár védelmi minisztérium közlése szerint a csehszlovák gyártmányú Aero L-39ZA Albatros sugárhajtású kiképzőrepülőgép nem sokkal felszállás után, a délnyugat-bulgáriai Graf Ignatievo katonai légitámaszpont közvetlen közelében csapódott a talajba. A helyszínen keletkezett tűz megfékezésére több katasztrófavédelmi egységet kellett kivezényelni.


A szerencsétlenül járt repülőgépet 2022-ben korszerűsítették úgy, hogy műszaki paraméterei megfeleljenek a NATO-szabványoknak. A bolgár védelmi minisztérium közlése szerint a korszerűsítést a gépet eredetileg is gyártó Aero Vodochody prágai üzemében végezték. A gyár 80 százalékban magyar állami kézben lévő HSC Aerojet Zrt. tulajdonában van.

A baleset lehetséges okáról egyelőre semmit nem közöltek. Szombatra gyásznapot rendeltek el a bolgár hadseregben.

Atanasz Zaprjanov bolgár védelmi miniszter lefújta a szombatra tervezett nemzetközi légibemutatót. Bulgária ezen a napon ünnepli NATO-tagságának 20. évfordulóját, valamint 35 éve annak, hogy a bolgár légierő MiG-29-es vadászgépeket állított hadrendbe.

Nyitókép: a cseh Aero Vodochody repülőgépgyár által gyártott L-39 Albatros – Fotó: Leif Skoogfors/Corbis via Getty Images

#Külföld#bulgária#légiszerencsétlenség#lezuhant#l-39

Címlapról ajánljuk