Külföld

Kamala Harris felmosta a padlót Donald Trumppal az elnökjelöltek vitáján, ahol Orbán Viktor neve is előkerült

Ignácz PéterIgnácz Péter

2024. szeptember 11. 7:07

Az elnökjelölti viták jellemzően unalmas események, ahol a demokrata és republikánus jelölt előre begyakorolt kétperces beszédeket mond el, valódi vita nélkül. Kamala Harris és Donald Trump vitája azonban minden volt, csak nem unalmas. Egy olyan vita, amire évtizedek múlva is emlékezni fognak. És még Orbán Viktor is megjelent. 

Harcias vitát tartott magyar idő szerint szerda hajnalban Kamala Harris demokrata és Donald Trump republikánus elnökjelölt, ami az első elemzések szerint egyértelműen Harris győzelmét hozta. A demokrata elnökjelöltnek már a vita elején sikerült felidegesítenie Trumpot, aki látszólag teljesen elveszítette nyugalmát, idegesnek és zavartnak tűnt, összevissza vagdalkozott, védekezésre kényszerült, és végül nem tudta bemutatni programját.

„(Harris) megsemmisítette őt. Felkészületlen volt, összevissza beszélt. A régi unalmas szövegeket vette elő, amikor Harris támadta, és riválisának sikerült felidegesítenie” – mondta a Politicónak egy republikánus stratéga. „Nagyon jól provokálta” – mondta a lapnak Harriről egy republikánus képviselő. „Trump számára ez a vita kudarc, egy elvesztegetett lehetőség” – jelentette ki egy másik republikánus stratéga. Harris győzelmének további jele, hogy a Trumpot támogató konzervatívok a vita idején a két moderátort támadták.

A demokraták eközben nem is lehetnének boldogabbak. Harris kampánycsapatának vezető munkatársai, akik a helyszínen nézték a vitát, a CNN információi szerint tapsban törtek ki az első reklámszünet után, a vita után pedig igazi ünnepi hangulatba kerültek. Harris kampányfőnöke, Jen O'Malley Dillon rögtön kijelentette, hogy a demokrata elnökjelölt készen áll egy újabb vitára októberben, és feltette a kérdést: vajon „Donald Trump is?”

Kamala Harris felmosta a padló Donald Trumppal az elnökjelöltek vitáján, ahol Orbán Viktor neve is előkerült
Kamala Harris támogatói a vitán, Fotó: Mario Tama/Getty Images

Első személyes találkozásuk

Rég nem előzött meg akkora várakozás elnökjelölti vitát, mint most, hiszen a keddi vitán először és feltehetően utoljára volt lehetőségük a választóknak arra, hogy egymás mellett láthassák a két jelöltet, akik életükben először találkoztak személyesen. Közben a vita tétje is óriási volt. Trump és Harris a közvélemény-kutatások szerint teljes holtversenyben áll, és mindkét tábor kiemelten fontos eseményként kezelte a vitát, ami könnyedén el is döntheti a választást.

Az amerikai politológusok évtizedek óta vitatják, hogy az amerikai elnökválasztások egyik legfontosabb eseményének, az elnökjelölti vitának bármiféle hatása lenne az elnökválasztások végeredményére, de a kampányszakemberek rendre elutasítják ezt a véleményt. Az idei év mindenesetre bebizonyította, hogy egy vita sorsdöntő is lehet: Joe Biden amerikai elnök ugyanis olyan katasztrofális teljesítményt nyújtott június végén a Donald Trumppal folytatott vitán, hogy az a visszalépéséhez vezetett.

Most fordult a kocka. Trump tanácsadói a vita előtt attól tartottak, hogy a republikánus elnökjelölt elveszíti a nyugalmát, és programja helyett személyes vagdalkozásba kezd, míg Harris kampányában az volt az egyik legfontosabb célkitűzés, hogy Trump elveszítse a fejét – ami sikerült is.

A fordulópont már a vita elején eljött: Kamala Harris azzal cikizte Trumpot, hogy kampánygyűlésein a nézők már akkor elkezdenek hazamenni, amikor ő még beszél. A republikánus elnökjelölt korábban többször tanújelét adta, milyen érzékeny pont számára a nézőközönség mérete, és mennyire idegesíti, hogy Harris kampánygyűlései óriási tömegeket vonzanak. Így a vitán ez a támadás jól láthatóan kizökkentette.

Kamala Harris felmosta a padló Donald Trumppal az elnökjelöltek vitáján, ahol Orbán Viktor neve is előkerült
Donald Trump az elnökjelöltek vitáján. Fotó: Win McNamee/Getty Images

Ettől kezdve Trump egy dühös és ideges öregember benyomását keltette, míg mellette Harris nyugodt erőt sugárzott, végig irányította a beszélgetést, és védekező pozícióba kényszerítette Trumpot, bármilyen témáról is volt szó. A demokrata elnökjelölt már a vita első pillanatában jelezte, hogy készen áll egy kemény összecsapásra, és nem fél, amikor odament Trumphoz, hogy kezet fogjon vele, és bemutatkozzon. Vita közben végig az ellenfelét nézte, amikor a másik beszélt, olykor döbbent arccal, máskor kissé lesajnáló mosollyal követte, hogy miket mond, miközben Trump egyszer sem nézett rá.

Trump pedig többször is alátámasztotta kijelentéseivel azt a képet, amit a demokraták festenek róla, miszerint „furcsa”. 

Például azzal, hogy arról beszélt, hogy a migránsok elrabolják és megeszik az amerikaiak kutyáit és macskáit, vagy amikor közölte, hogy a demokraták a terhesség kilencedik hónapjában, sőt a szülés után is engedélyeznék az abortuszt, azaz gyakorlatilag csecsemőgyilkosságokat akarnak.

Trump Orbán Viktorral védte magát

Egy külpolitikáról szóló résznél Kamala Harris azt mondta, hogy amikor alelnökként külföldön járt, megtapasztalta, hogy „a világ vezetői kiröhögik Donald Trumpot”. A republikánus elnökjelölt ekkor Orbán Viktorral védte meg magát. Kijelentette, hogy „az egyik legjobban tisztelt emberként”, valamint „keményként és okosként” jellemzett magyar miniszterelnök szerint azért áll lángokban a világ, mert nem Trump az elnök, mert tőle „félt Kína és Észak-Korea” is.


A CNN-SSRS közvetlenül a vita után készült felmérése szerint a nézők 63 százaléka szerint Harris nyerte a vitát, és még a konzervatív, Trumpot támogató Fox News panelje is kénytelen volt elismerni, hogy Harris jobb teljesítményt nyújtott. „Ne legyen kétségünk, Trumpnak rossz estéje volt” – jelentette ki a hírtelevízió politikai kommentátora, Brit Hume. 

Rod Dreher, a Magyarországon élő, és Orbán Viktort „kivételes látnoknak” tartó konzervatív amerikai író pedig a Twitter-oldalán közölte, hogy „utálom ezt mondani, de Kamala nyerte meg ezt a vitát, azzal, hogy normálisnak tűnt és hangzott.”

Donald Trump a vita után azt nyilatkozta, hogy a mostani volt a legjobb vitája, ennek ellenére hozzátette: „nem tudom, hogy fogunk-e tartani még egyet”.

És a végén Taylor Swift ledobta az atombombát

A vitát pedig az a hír zárta le, hogy a világ legnagyobb és leglelkesebb rajongótáborral rendelkező popsztárja, Taylor Swift közölte, hogy végignézte a virát, majd az Instagram-oldalán bejelentette, hogy Kamala Harrist támogatja.

Nyitókép: Hannah Beier/Bloomberg via Getty Images

 

#Külföld#Kamala Harris#donald trump#elnökjelöltek#vita#egyesült államok#amerikai elnökválasztás 2024#ma

Címlapról ajánljuk