Külföld

Elon Musk nem volt hajlandó betartani a brazíliai törvényeket, ezért lekapcsolták az X-et az országban

rtl.hurtl.hu

2024. szeptember 2. 19:48

Több millió felhasználót érintett a brazil legfelsőbb bíróság döntése, amelyet végre is hajtottak a helyi szolgáltatók. Közben félmillióan már Muskék vetélytársát választották az X helyett.

Lekapcsolták az X-et, korábbi nevén Twittert Brazíliában. A helyi legfelsőbb bíróság azután döntött a drasztikus lépés mellett, hogy Elon Musk cége nem volt hajlandó megfelelni az ország törvényeinek a közösségi médium működtetésével kapcsolatban.

Az X-en jött össze eddig Brazília ötödik legnagyobb digitális közössége: több millió brazil felhasználót érintett a döntés. Viszont a Guardian azt írja, hogy az X helyett már legalább félmillióan csatlakoztak a Bluesky-hoz, egy hasonló logika szerint működő közösségi felülethez.

Az X azután került a helyi hatóságok célkeresztjébe, hogy a volt elnök, a szélsőjobboldali Jair Bolsonaro hívei tavaly januárban az X segítségével szerveztek zavargásokat a fővárosban. A bíróság arra akarta kötelezni az X-et, hogy tisztítsa meg felületeit a demokráciaellenes, szélsőjobboldali hangoktól.

Musk viszont azzal érvelt, hogy ez a szólásszabadság korlátozása lenne. A milliárdos többször is a nyilvánosság előtt támadta az ügyet elindító Alexandre de Morae legfelsőbb bírót. Az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy múlt héten figyelmen kívül hagyott egy felszólítást, hogy nevezze ki az X új brazíliai jogi képviselőjét. 

Az X leállítására reagálva Musk Voldemortnak nevezte Morae-t, és ismét vulgáris támadásokat intézett ellene, amiket a bíró valószínűleg nem láthatott, hiszen már lelőtték a közösségi oldalt.

Nyitókép: Jaap Arriens / NurPhoto via Getty Images

#Külföld#brazília#elon musk#x#twitter#legfelsőbb bíróság#szolgáltató

Címlapról ajánljuk