Külföld

A szélsőjobboldali AfD tartományi választást nyert Németországban

rtl.hurtl.hu

2024. szeptember 2. 11:47

A szélsőjobboldali AfD megnyerte a tartományi választásokat a németországi Türingiában, Szászországban pedig a második helyre futottak be.

Az Alternatíva Németországnak (AfD) szélsőjobboldali párt nyerte meg a vasárnap tartott tartományi választásokat a németországi Türingiában – írja a BBC.

A párt a szavazatok 32,8 százalékát szerezte meg Türingiában, míg Szászországban 30,6 százalékot kapott, ami a második helyre volt elég. Utóbbi helyen ugyanis a Kereszténydemokrata Unió (CDU) 31,9 százaléknyi szavazatot szerzett.

Mint arról vasárnap este, a szavazóhelyiségeket elhagyók körében készített felmérések (exit poll) alapján beszámoltunk, ez az első alkalom, hogy az AfD tartományi választást nyer és 1932 óta (amikor a náci párt nyert) az első olyan alkalom, amikor a szélsőjobbra szavaznak a legtöbben.

A választás nagy vesztese Olaf Scholz kancellár Német Szociáldemokrata Pártja (SPD), amely mindössze 6,1, illetve 7,3 százalékot szerzett. A brit közszolgálati média beszámolója szerint ugyanakkor az AfD-nek kevés reménye van kormányalakításra Türingiában, mert a többi párt valószínűleg nem fog vele együttműködni.

Nyitókép: REUTERS / Lisi Niesner / Pool

#Külföld#németország#AFD#szélsőjobb#szélsőjobboldal#alternatíva németországnak#szászország#Türingia#tartományi választás#CDU#SPD

Címlapról ajánljuk