Külföld

A katonai rádiók csempészésével gyanúsított férfi is a magyar állami ügynökség moszkvai partnerirodájában dolgozott

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 30. 21:33

Egy hivatalos levelet a férfi a Magyar Exportfejlesztési ügynökség moszkvai partnerirodájának country managereként írt alá.

Magas pozíciót tölthetett be a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) moszkvai partnerirodájában Bence Horvath – az a magyar férfi, akit az Egyesült Államokban rádiók csempészéséért tartóztattak le. Eddig csak azt lehetett tudni, hogy Horváth anyja dolgozott az ügynökségnél.

Most a 444 azt írja, hogy Bence Horvath az oroszok által használt VKontakte közösségi oldalra kitett profilképén a moszkvai partnerirodában a magyar és az orosz zászló előtt áll. A laphoz emellett eljutott egy Horvath által írt levél, amelyet a Magyar Exportfejlesztési ügynökség moszkvai partnerirodájának country managereként írt alá. A levél arról szól, hogy a magyar állam bízta meg őket a feladattal.

Horvath ellen az a gyanú, hogy kijátszotta volna az Oroszország elleni szankciókat, és olyan katonai minőségű rádiókészülékeket akart Oroszországba csempészni dubaji, szerb, lett és orosz cégek felhasználásával, amiket az orosz állam használt volna.

Horvath édesanyja, Ficzere Margarita Budaphone nevű cégével a Motorola rádiók hivatalos beszállítója volt, fia pedig most Motorola rádiókat akart Oroszországba csempészni. Ficzere a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség moszkvai partnerirodájának vezetője volt, de az új adat, hogy a letartóztatott fiú is magyar állami érdekeket képviselhetett Moszkvában.

A magyar külügy korábbi tájékoztatása szerint Ficzere „nem töltött be pozíciót magyar állami cégben”, de mint a lap megjegyzi, ez csak annyit jelent, hogy a KKM megbízásából létrehozott irodát egy orosz cég üzemeltette. 

A San Franciscó-i reptéren múlt pénteken letartóztatott férfi a gyanú szerint az orosz állam megrendelésére dolgozhatott. Úgy tudni, a magyar férfinak és egyik rokonának is vannak érdekeltségei az érintett orosz cégekben. Ha elítélik, akár 20 évet is kaphat.

 

#Külföld#szankciók#moszkva#oroszország#csempészés#rádió#bence horvath#egyesült államok#szijjártó péter#kkm#külügyminisztérium

Címlapról ajánljuk