Külföld

Nyilvánosságra került, mi okozta Sinéad O'Connor halálát

rtl.hurtl.hu

2024. július 29. 8:25

Megszerezték a halotti bizonyítvány másolatát.

Sinéad O'Connor halálát „krónikus obstruktív tüdőbetegség, asztma valamint alacsony fokú alsó légúti fertőzés” okozta, írja a Guardian az énekesnő halotti bizonyítványának másolata alapján, amelyet az Irish Independent szerzett meg.

Mint arról beszámoltunk, Sinéad O'Connor egy éve, 2023. július 23-án halt meg. Az ír énekesnő 56 éves volt.

A teljesen kopaszra nyírt fejével a nők popipari kihasználása ellen tiltakozó O'Connor 1990-ben vált világsztárrá a Nothing Compares 2 U című számával. Második albuma, az I Do Not Want What I Haven't Got a lemezlisták éléig jutott. 1991-ben a The Rolling Stone amerikai zeneipari szaklap az év előadóművészének választotta, a Prince által írt Nothing Compares 2 U világsikere miatt.

A két évvel később, II. János Pál pápa képének összetépésével hatalmas botrányt okozó énekesnő a popzene történetének egyik hírhedt lázadója volt, politikai és társadalmi kérdésekben kialakított véleményét soha nem rejtette véka alá.

Az amerikai Saturday Night Live showműsorban végrehajtott szimbolikus tettet O'Connor azzal magyarázta, hogy véleménye szerint a katolikus egyház a velejéig romlott, és hogy a pedofil papok és segítőik a társadalom igazi ellenségei, ellenük kell harcolni.


Az élő adásban széttépett pápakép miatt örökre kitiltották az NBC csatornáról, az USA-ban vallásos csoportok tüntettek az ír énekesnő ellen. 2021-ben a New York Timesnak adott interjújában azt mondta, hogy soha nem bánta meg a kép széttépését. 

Sinéad O'Connornak tíz stúdióalbuma jelent meg, 2015 áprilisában Budapesten a Müpában is koncertet adott


Négyszer ment férjhez, négyszer vált el, négy gyermeke született. Életében hatalmas törést jelentett, amikor 2022-ben fia, a 17 éves Dylan öngyilkos lett. Akkor közösségi oldalán Sinéad O'Connor azt írta, szeretné, ha senki nem követné az ő példáját. 

Nyitókép: RTL

#Külföld#sinead o’connor#halál#halál oka#énekesnő#halotti bizonyítvány

Címlapról ajánljuk