Külföld

Erdoğan azzal fenyegetőzik, hogy Törökország bevonul Izraelbe

rtl.hurtl.hu

2024. július 29. 13:10

Izrael Szaddám Huszeinhez hasonlítja a török elnököt, a törökök pedig Hitlerhez Netanjahut.

Törökország elnöke azzal fenyegetőzik, hogy országának hadserege bevonul Izraelbe, hogy a palesztinok oldalán beavatkozzon az arab-izraeli konfliktusba – erről a Politico írt hétfőn.

Recep Tayyip Erdoğan a kormánypárt gyűlésén kijelentette: Törökországnak erőt kell mutatnia, hogy „Izrael ne tehesse meg ezeket a nevetséges dolgokat Palesztinával”. Hozzátette: „ahogy bevonultunk Karabahba, és ahogy bevonultunk Líbiába, ugyanezt fogjuk tenni velük is”.

A Politico megjegyzi, hogy Erdoğan gyakran tesz olyan nyilatkozatokat, amelyekkel iszlamista támogatóit akarja megszólítani, de Törökország jelentős katonai erőt is képvisel, övék a NATO második legnagyobb hadserege, és korábban Szíriában és Irakban is beavatkozott.

Bár Törökország tagadta, hogy közvetlenül részt vett volna a 2020-as hegyi-karabahi háborúban, a konfliktusban támogatta az örményekkel harcoló azerieket, és Líbiába is küldött katonákat, hogy az ENSZ által elismert kormányt segítse.

A török elnök szavaira közösségi oldalán reagált az izraeli külügyminiszter. „Erdoğan Szaddám Huszein nyomdokaiba lép, és Izrael elleni támadással fenyeget. Csak emlékezzen vissza arra, hogy mi történt ott, és mi lett a vége”, írta Israel Katz. (Az egykori iraki elnököt 2006-ban felakasztották.)

A török külügyminisztérium hétfőn hasonló hangnemben reagált. Közölték: „ahogy eljött a vég a népirtó Hitler számára, úgy el fog jönni a népirtó Netanjahu számára is. Ahogy a népirtó nácikat felelősségre vonták, felelősségre fogják vonni azokat is, akik el akarják pusztítani a palesztinokat. Az emberiség a palesztinok mellé fog állni. Nem fogják tudni elpusztítani a palesztinokat.”

Nyitókép: AHMAD AL-RUBAYE/Pool via REUTERS/File Photo

#Külföld#törökország#izrael#Recep Tayyip Erdogan#benjamin netanjahu

Címlapról ajánljuk