Külföld

Óránként 5000 hektárnyi területet perzsel fel a kaliforniai erdőtűz

rtl.hurtl.hu

2024. július 28. 17:49

A Kaliforniát sújtó erdőtűz eddig több mint 350 ezer hektárnyi területet égetett fel, vasárnap reggelre csupán lángok tizedét sikerült megfékezni.

A Kaliforniát sújtó, szerdán kitört erdőtűz több mint 350 ezer hektárnyi területet égetett fel Chico városától északkeletre. A Cal Fire állami hatóság azt közölte: vasárnap reggelre csupán a lángok 10 százalékát sikerült megfékezni, annak ellenére, hogy jelenleg mintegy 3700 tűzoltó és több mint egy tucat helikopter oltja a tüzet – írja a BBC.

A tűz, amely miatt több mint négyezer embert kellett kimenekíteni, egy hegyvidéki területen, az állam fővárosától, Sacramentótól mintegy 145 kilométerre északra fekvő Chico közelében tört ki szerdán. A brit közszolgálati média cikke szerint 

az erdőtűz feltehetően gyújtogatás következmény volt. 

Csütörtökön le is tartóztattak egy 42 éves férfit, aki a gyanú szerint azzal okozta a tüzet, hogy egy égő autót gurított egy szakadékba a Butte megyei Alligator Hole közelében. Az oltást továbbra is megnehezíti az, hogy heves szél táplálja a tűz gyors terjedését a meredek terepen. A mostani egyébként az idei nyár legintenzívebb erdőtüze Kaliforniában, egyben a hetedik legnagyobb, amelyet az amerikai államban valaha is feljegyeztek – több mint másfélszer akkora területet emésztett fel eddig, mint New York öt kerülete.

Gavin Newsom kaliforniai kormányzó pénteken szükségállapotot hirdetett Butte és Tehama megyékben az erdőtűz miatt. Cohasset teljes lakosságát kellett evakuálni, a tűzben 134 épület semmisült meg, míg 4200 jelenleg is veszélyben van.

A Híradó tudósítása:


Nyitókép: Fred Greaves / Reuters

#Külföld#kalifornia#erdőtűz

Címlapról ajánljuk