Külföld

Ha a horvát tengerpartra megy, vigyen magával ecetet

rtl.hurtl.hu

2024. július 27. 7:40

Szokatlanul meleg az Adriai-tenger, emiatt elszaporodtak a medúzák a horvát tengerpartok közelében.

Egész Európa szenved a kánikulában, Görögországon halálos hőhullám söpör végig, az Adriai-tenger vízhőmérséklete pedig minden korábbi rekordot megdöntött – számolt be róla egy hete a Fókusz:

Horvátországban a nagy meleg miatt elszaporodtak a medúzák, főleg a sekélyebb részeken, ahol magas a vízhőmérséklet – írta az Index, a horvát sajtóban megjelent beszámolókra hivatkozva. Bár csípésük fájdalmas, de legtöbbször nem veszélyes, és a legtöbb esetben bőrpír, enyhe fájdalom, égő, viszkető vagy lüktető érzés jelentkezhet.

Mit tegyünk medúzacsípés esetén?

A horvát sajtónak nyilatkozó orvosok elmondták, hogy a medúzacsípés helyét tengervízzel kell leöblíteni, majd hideg borogatást kell ráhelyezni. Segít még az almaecetes borogatás is. Emellett az orvosok szteroidos és antbiotikuos krémet írhatnak fel, hogy minél gyorsabban gyógyuljon a csípés.

Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha olyan súlyosabb tünetek jelentkeznek, mint légzési nehézség,mellkasi fájdalom, izomgörcsök, hólyagok a bőrön, hányinger, hányás, nyelési nehézség, fokozott izzadás és hasi fájdalom – írta az Index.

Nyitókép: Nyaralók fürdőznek Horvátországban, az Adria egyik sziklás strandján Rovinj térségében. Fotó: MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor

 

#Külföld#horvátország#adria#adriai-tenger#medúza#ecet

Címlapról ajánljuk