Külföld

„Mi a f*szt gondoltak, mi fog történni? Feladjuk? Menjetek a p*csába!” – forrnak az indulatok Lengyelországban Tuskék miatt

Nagy MartinNagy Martin

2024. július 27. 12:59

Hiába váltották le az ultrakonzervatív kormányt Lengyelországban, a parlament alsóházán nem ment át a terhességmegszakítást dekriminalizáló törvényjavaslat. Donald Tusk lengyel miniszterelnök azt ígérte, ha megválasztják, enyhít a szigorú abortusztörvényeken, azonban félő, hogy nem lesz meg a többsége reformjai végrehajtásához. Az országban a tervezet elutasítása után megint utcára vonultak az emberek, sok lengyel nő ugyanis csalódott a kormányban.

Nagy meglepetés volt, hogy a kereszténydemokrata Donald Tusk vezette ellenzék tavaly októberben megnyerte a választásokat Lengyelországban, legyőzve az országot nyolc éve kormányzó ultrakonzervatív Jog és Igazságosságot (PiS). Tusk ígéretei között szerepelt a jogállamiság helyreállítása, az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatának engedélyezése, 

valamint a korábban bevezetett rendkívül szigorú, nők millióit érintő abortusztörvények feloldása is.

A lengyel miniszterelnök azonban most hivatalba lépése óta talán legsúlyosabb politikai kudarca küszöbén áll, írja a Politico. Nem tudta átvinni ugyanis az egyik legjelentősebb kampányígéretét: abortuszhoz való hozzáférés javítását. A brüsszeli lap szerint felvetődik a kérdés, hogy megvan-e egyáltalán a szükséges többsége Tusknak reformjai megvalósításához.

Nők halnak bele az abortusztörvények következményeibe

Az abortusz témája politikai csatatérré vált Lengyelországban, amióta a legfelsőbb bíróság 2020 végén az Orbán Viktor szövetségesének számító ultrakonzervatív kormány mellé állt és kimondta, hogy a magzati rendellenesség miatti terhességmegszakítás alkotmányellenes. A 2021-ben életbe lépett majdnem teljes tilalom óta Lengyelországban az abortusz csak akkor legális, ha a terhesség szexuális erőszak következménye, vagy a nő életét veszélyezteti.

De néha még az egyébként törvényes terhességmegszakítást is nehéz elvégeztetni az uniós országban. 2023 elején például nagy felháborodást keltett, hogy egy értelmi fogyatékos 14 éves lány csak nehezen jutott legális abortuszhoz, miután nagybátyja megerőszakolta őt. A lány ugyanis hiába ment több kórházba, számos orvos erkölcsi okokra hivatkozva nem végezte el a beavatkozást.

A lelkiismereti záradék ugyanis lehetővé tette számukra, hogy ne hajtsanak végre abortuszt, ha úgy érzik, az ellentétes a hitükkel. Az abortusz megtagadása és a komplikációk több nő életét követelték az elmúlt években, megtépázva a radikális keresztény PiS népszerűségét, egyben hozzájárulva Tuskék sikeréhez.

Ajánló: Ne ölj meg minket! – skandálják a lengyel nők az utcákon, miután újabb társuk halt bele az abortusztörvény következményeibe 

Nem ment át az abortusz dekriminalizálásáról szóló terv

Tusk a választások előtt többször megígérte, hogy győzelmük esetén a terhesség 12. hetéig legális lesz annak a művi megszakítása. Az viszont már a lengyel ellenzék győzelme előtt borítékolható volt, hogy lesznek viták a koalíciós partnerek között, ez pedig most az abortuszkérdés napirendre kerülésénél is kiütközött.

Nemrég a baloldal frakciója be is nyújtott egy törvénymódosító javaslatot, amely a 12. hetéig engedélyezte volna a terhesség megszakítását. A tervezet emellett eltörölte volna azt is, hogy szabadságvesztéssel büntethető az az orvos, aki a törvény által nem engedélyezett esetekben végrehajtja az abortuszt, illetve aki erre rábeszéli a várandós nőt.

Július 12-én azonban a lengyel parlament alsóháza (szejm) 215 igen és 218 nem szavazattal elutasította az abortusztörvény enyhítését célzó törvényjavaslatot.

Az eset egyúttal kínosan érinti Tuskot, mert rávilágított arra, hogy a lengyel miniszterelnöknek nem feltétlenül van többsége beígért reformjaihoz. Az ellenzékbe szorult PiS és a szélsőjobboldali-populista Konföderáción kívül ugyanis elutasította a tervezetet a kormánykoalíciós agrárpárti Lengyel Néppárt (PSL) 24 képviselője is. A PSL 4 tagja támogatta a jogszabály-módosítást, a párt egy képviselője pedig tartózkodott.

Az elutasított baloldali tervezet az első volt azon négy törvénymódosító javaslat közül, amelyeket a kormánykoalíció tagjai előterjesztettek. Saját tervezetét nyújtotta be a koalíció vezető pártja, a Polgári Koalíció (KO) is, amely szintén a terhesség 12. hetéig engedélyezné a terhesség megszakítását.

Átverve érzik magukat a lengyel nők

Kedd este lengyel nőjogi csoportok tüntettek Varsóban és Krakkóban is amiatt, mert a parlament elutasította az abortuszt dekriminalizáló törvényjavaslatot. A demonstrációt a szejm nyári szünet előtti utolsó ülésének napjára időzítették a szervezők, és mintegy ezer fős tömeg gyűlt össze a lengyel parlamentnél, azt követelve, hogy a kormány váltsa be választási ígéreteit.

Mi a faszt gondoltak, mi fog történni? Hogy feladjuk? Menjetek a picsába!

– üvöltötte Marta Lempart, a tüntetés főszervezője.

Az egyik felszólaló, Joanna Adamczyk pedig arról beszélt: a kormány nem tartotta be az egyik legfontosabb ígéretét, annak ellenére, hogy szerinte könnyen teljesíthető lenne abban az értelemben, hogy nem igényel jelentős költségvetési kiadásokat. Azt mondta, ez vagy a kormány gyengeségéről árulkodik, vagy arról, hogy a koalíció semmibe veszi a női szavazókat.

Szeretnék teherbe esni. De félek, hogy ha bármilyen komplikáció lép fel, nemcsak az állam nem segít, hanem a páromat vagy a barátaimat is beperelhetik, ha segítenek megszakítani a terhességet, például azért, mert Edwards-szindrómát diagnosztizálnak a gyerekemnél

– tette hozzá Adamczyk.

Hiába váltották le az ultrakonzervatív kormányt Len
Tüntetés a lengyel abortusztörvények liberalizálása mellett Krakkóban, Lengyelországban 2024. július 23-án. Fotó: Agencja Wyborcza.pl / Konrad Kozlowski via Reuters

A keddi tüntetésen azt is megjegyezték a szervezők, hogy a PiS hatalmának megrendülésében, egyúttal a koalíció választási sikerében ők is közrejátszottak, sok nő pedig éppen azért szavazott Tuskékra, mert ígéretet tettek az abortusztilalom enyhítésére. „Azért vagyunk itt, mert meg akarjuk mutatni, hogy az abortuszra szükségünk van. Szükségünk van egy szabadabb keretrendszerre és szükségünk van arra, amit a kormány megígért nekünk.

Arra a kormányra szavaztunk, amelyik abortuszt ígért nekünk

– mondta a tüntetésen egy nő az Euronews tudósítása szerint.

Nem ő volt az egyetlen a demonstráción, aki csalódottságának adott hangot. „Az elmúlt négy évet azzal töltöttem, hogy támogattam őket és tiltakoztam az előző kormány ellen” – fogalmazott a 43 éves Paulina Kryńska. Majd így folytatta: „Most pedig nincs bennük annyi tisztesség, hogy viszonozzák ezt azzal, hogy megszavaznak egy olyan törvényt, amely

megakadályozná, hogy meghaljak vagy börtönbe kerüljek valamiért, ami alapvető emberi jogom kellene, hogy legyen.

Bajban vannak Tuskék, mi lesz ezután?

A július 12-i szavazás előtt Tusk hangsúlyozta, hogy az abortusz dekriminalizálása központi eleme reformjainak, és azt meg fogják szavazni. Az áttörés azonban elmaradt, miután a PSL összefogott a PiS-sel és a szélsőjobbal, hogy ne menjen át a javaslat a parlamenten.

„Ez nem egy szokványos szavazás volt” – kommentálta megdöbbenve az esetet Tusk az X-en közzétett posztjában. A lengyel miniszterelnök ezután azonnal felfüggesztette a Polgári Koalíció két képviselőjét, akik nem a párt irányvonalával szavaztak. Egy harmadik képviselő végül megúszta a dolgot, mivel kórházban volt. A nőjogi aktivisták eközben azt követelik tőle, hogy menessze Władysław Kosiniak-Kamysz PSL-párti miniszterelnök-helyettest is.

Tusk nem sokat tehet a PSL ellenállása ellen, hiszen az agrárpárt alapvetően a vidéki szavazókra támaszkodik, akik a legvallásosabbak az egyébként is mélyen katolikus Lengyelországban. A Politico szerint kicsi az esély arra, hogy Tusk és a baloldal képes lesz a konzervatívabb koalíciós partnereket meggyőzni annak fényében, hogy a legkevésbé megosztónak tűnő, alapvetően inkább az orvosok büntethetőségének megszüntetését célzó javaslat is elbukott.

Az agrárpárti-centrista Harmadik út (Trzecia Droga) nevű tömörülés, amelyet a PSL és a Szymon Holownia korábbi elnökjelölt által alapított Lengyelország 2050 alkot, emellett továbbra is ellenzik a terhességmegszakítást 12. hétig megengedő tervezetet. Ők az 1993-ban elfogadott, abortuszkompromisszumnak is nevezett törvény szerinti állapotot állítanák vissza, amely három esetben engedélyezte a terhességmegszakítást: ha azt nemi erőszak előzte meg, ha a nő élete veszélyben forgott, vagy ha a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett. A lengyel választók többsége egyébként egy felmérés alapján bigottnak tartja ezt, szerintük ilyen törvénynek nincs helye 2024 Lengyelországában.

Nyitókép: Tüntetés a lengyel abortusztörvények liberalizálása mellett Varsóban, Lengyelországban 2024. július 23-án – Fotó: Agencja Wyborcza.pl / Kuba Atys via Reuters

#Külföld#lengyelország#donald tusk#abortusztilalom#abortusztörvény#terhességmegszakítás#jog és igazságosság#polgári koalíció#abortuszhoz való jog#törvényjavaslat#tüntetés#ma

Címlapról ajánljuk