Külföld

A lengyel egészségügyi miniszter „megdöbbent”, hogy egy megerőszakolt 14 éves milyen nehezen jutott abortuszhoz

rtl.hurtl.hu

2023. január 30. 21:54

Néha még a legális abortuszt is nehéz elvégeztetni az uniós országban.

Lengyelország egészségügyi minisztere egy nagy visszhangot kiváltó nemierőszak-ügyben foglalt állást: „elfogadhatatlannak” nevezte, hogy egy értelmi fogyatékos 14 éves lány nehezen jutott legális abortuszhoz – írja a Guardian.

A lány hiába ment több kórházba, számos orvos erkölcsi okokra hivatkozva nem végezte el a beavatkozást. A lelkiismereti záradék lehetővé teszi az orvosok számára, hogy ne hajtsanak végre abortuszt, ha úgy érzik, hogy az ellentétes a hitükkel.

„Megdöbbentett bennünket ez az eset, a válaszunk pedig egyértelmű” – mondta újságíróknak Adam Niedzielski egészségügyi miniszter.

A 2021-ben életbe lépett majdnem teljes tilalom óta Lengyelországban az abortusz csak akkor legális, ha a terhesség szexuális erőszak következménye, vagy a nő életét, egészségét veszélyezteti. De mint a mostani eset is mutatja, néha még a legális abortuszt is nehéz elvégeztetni az uniós országban.

A Federa nevű nőjogi csoport szerint a lány azután esett teherbe, hogy a nagybátyja megerőszakolta őt. A tinédzser értelmi fogyatékos, így nem tudott a terhességről. Végül a nagynénje jött rá a történtekre, ő próbált meg neki segíteni abortuszhoz jutni. Végül a Federa lépett közbe, az abortuszt pedig Varsóban végezték el. 

Az eset arra késztette az ellenzéki politikusokat, hogy a záradéktörvény megváltoztatását követeljék.

„A lelkiismereti záradék egy barbár és embertelen törvény... és el kellene törölni” – mondta Katarzyna Kotula baloldali képviselő újságíróknak. Barbara Nowacka balközép képviselőnő azt mondta, hogy az ellenzék törvényjavaslatot fog kidolgozni a záradék orvosok általi alkalmazásának korlátozására.

Az abortusz témája politikai csatatérré vált Lengyelországban, amióta a legfelsőbb bíróság 2020 végén a jobboldali kormány mellé állt, és kimondta, hogy a magzati rendellenesség miatti terhességmegszakítás alkotmányellenes.

Nyitókép: Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto via Getty Images

#Külföld#lengyelország#abortusz#abortusztörvény#nemi erőszak#egészségügyi miniszter#nők jogai#európai unió

Címlapról ajánljuk