Külföld

Kifütyülték Donald Trumpot saját rajongói

rtl.hurtl.hu

2024. július 27. 10:55

Donald Trumpt egy keresztény-konzervatív szervezet eseményén közölte, bizonyos esetekben engedélyezné az abortuszt, nem aratott vele osztatlan sikert. 

Többen is kifütyülték Donald Trumpot pénteken egy keresztény-konzervatív szervezet tagjai közül, amikor arról beszélt, hogy engedélyezné az abortuszt abban az esetben, ha az anya élete veszélyben van, vagy egy nő nemi erőszak vagy vérfertőzés után esett teherbe – jelentette az amerikai sajtó. A republikánus elnökjelölt válaszul hozzátette, hogy „követni kell a szíved, de választásokat is kell nyerni”.

Az abortusz kérdése azután vált veszélyes politikai kérdéssé Trump számára, hogy az elnökséges alatt konzervatív bírákkal feltöltött amerikai legfelsőbb bíróság megszüntette az abortuszhoz való jog alkotmányos védelmét, és egy sor konzervatív államban kezdték el tiltani az abortuszt. Azonban az amerikaiak nagy többsége nem támogatja az abortusz tilalmát, még a konzervatív államokban sem, és Trump attól tart, hogy elveszítené az elnökválasztást, ha teljes mellszélességgel kiállna az abortusz országos betiltása mellett.

Trump ugyanakkor azzal igyekszik maga mellé állítani az abortusz teljes és országos tilalmát követelő keresztény konzervatív szavazókat, hogy neki köszönhetik azokat a bírákat, akik megszüntették az abortuszhoz való jog alkotmányos védelmét, és arra az álláspontra helyezkedett, hogy az egyes államoknak kell dönteni az abortusz engedélyezéséről vagy tiltásáról.

Trump pénteken közölte keresztény közönségével, hogy „újra kőkemény konzervatív bírákat” fog kinevezni a legfelsőbb bíróságra, akik „megvédik a vallásszabadságot”. Emellett arra ösztönözte a keresztényeket, hogy menjenek el szavazni, közölve, hogy a következő négy évben „elintézzük, hogy többet nem is kell majd szavazniuk”.

Nyitókép: REUTERS/Marco Bello

#Külföld#donald trump#abortusz#kifütyülték

Címlapról ajánljuk