Külföld

Gyerekek és kiszolgáltatott felnőttek százezreit bántalmazták állami és egyházi intézményekben Új-Zélandon

rtl.hurtl.hu

2024. július 24. 17:02

A legtöbb áldozat a maori őslakosok és a fogyatékossággal élők közül került ki.

Bocsánatot kért és reformokat ígért az új-zélandi miniszterelnök, miután egy vizsgálat megállapította, hogy az elmúlt hetven évben 200 ezer állami és egyházi gondozásban élő gyereket és kiszolgáltatott felnőttet ért bántalmazás.

Christopher Luxon kormányfő az új-zélandi történelem sötét és szomorú napjáról beszélt, amikor ismertette a jelentést, amely szerint az állami és egyházi gondoskodásban élők közel harmada érintett volt 1950 és 2019 között a bántalmazás valamely formájában. A parlamentben jelen voltak a bántalmazás túlélői és az őket támogatók, akik a miniszterelnök felszólalása után elénekeltek egy maori őslakos dalt a szeretetről és az egységről – írja a Reuters hírügynökség.

A vizsgálat nemi erőszakról, sterilizációról és elektrosokkról is beszámol. A legtöbb bántalmazás az 1970-es években történt, és különösen kiszolgáltatottak voltak a maori őslakosok, illetve a testi vagy értelmi fogyatékossággal élők. Az eseteket például a bántalmazók áthelyezésével próbálták eltussolni, sok áldozat pedig meghalt, mielőtt igazságot szolgáltattak volna számukra.

A jelentés az új-zélandi kormány mellett bocsánatkérésre szólította fel a katolikus és anglikánus egyházak vezetőit, a pápát és a canterbury-i érseket is. Az új-zélandi katolikus egyház közölte, hogy lépéseket tesznek, miután felülvizsgálták a jelentésben foglaltakat, hozzátéve, hogy a bántalmazásokat már korábban elismerték. Az anglikán egyház pedig jelezte: teljes felelősséget vállalnak azért, hogy „nem sikerült biztonságos, gondoskodó környezetet” teremteniük.

Az új-zélandi kormányfő szerint több milliárd dollárra rúghat az áldozatoknak fizetendő kártérítések teljes összege.

Nyitókép: David Mareuil/Pool via REUTERS/File Photo

#Külföld#új-zéland#bántalmazás#állami gondozás

Címlapról ajánljuk