Külföld

Szőnyeg szélére állítják a globális informatikai káoszt okozó cég vezérigazgatóját

rtl.hurtl.hu

2024. július 23. 11:09

A CrowdStrike első emberének az amerikai törvényhozás előtt kell beszámolnia arról, hogy mi történt, és mit tesznek azért, hogy máskor ne forduljon elő hasonló.

Az amerikai képviselőház belbiztonsági bizottsága előtt kell számot adnia a CrowdStrike IT-biztonsági cég vezérigazgatójának arról a globális összeomlásról, amit múlt pénteken a cég által kiadott hibás szoftverfrissítés okozott – tudta meg a Washington Post

A számítógépek újraindítását megakasztó hiba világszerte leállásokat okozott, egyebek mellett a közlekedésben és az egészségügyben is. Szakértők szerint a probléma teljes megoldása még napokig elhúzódhat.

A belbiztonsági bizottság republikánus vezetői elvárják, hogy George Kurtz, a CrowdStrike vezérigazgatója szerdáig jelenjen meg a Capitoliumban, és számoljon be arról, hogyan fordulhatott elő az üzemzavar, és milyen lépéseket tesznek azért, hogy a jövőben ne forduljon elő hasonló.

A világméretű összeomlás azzal szembesítette a döntéshozókat, hogy a világgazdaság és a kritikus infrastruktúra jelentős mértékben ki van szolgáltatva néhány szoftvernek. A belbiztonsági bizottság és a kiberbiztonsági albizottság elnökei szerint a pénteki leállásnak figyelmeztetésként kell szolgálnia a hálózati függőségből eredő nemzetbiztonsági kockázatokat illetően.

A CrowdStrike szóvivője közölte, hogy a vállalat aktívan együttműködik a törvényhozás illetékes bizottságaival, de nem árulta el, hogy Kurtz tesz-e vallomást. A képviselőház felügyeleti, illetve energiaügyi és kereskedelmi bizottságai is tájékoztatást kértek a cégtől.

A világméretű leállás a Windows alapú eszközöket érintette, ennek kapcsán a Washington Post megjegyzi, hogy a konkurens Apple nem enged más szoftvergyártóknak olyan mértékű hozzáférést, ami ilyen hibát okozhat. A Windowst előállító Microsoft szóvivője erről azt mondta, hogy az európai versenyhatósággal 2009-ben kötött megállapodásuk miatt ugyanolyan mértékű hozzáférést kell biztosítaniuk más szoftvergyártóknak, mint a saját biztonsági termékeiknek.

Nyitókép: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#crowdstrike#informatika#káosz#george kurtz

Címlapról ajánljuk