Külföld

A terroristákhoz hasonlóan radikalizálják a fiúkat a nőgyűlölő influenszerek

rtl.hurtl.hu

2024. július 23. 9:13

A brit rendőrség már terrorelhárítókkal együttműködve lép fel a nőkkel szembeni erőszak ellen.

Már a brit rendőrség is riasztónak tartja az influenszerek által gerjesztett nőgyűlölet mértékét – tudósít a BBC. Maggie Blyth rendőrfőnök-helyettes szerint az olyan személyek, mint Andrew Tate, hasonló módon radikalizálják a fiúkat és fiatal férfiakat, mint a terroristák.

Az Országos Rendőrfőnöki Tanács jelentése „országos vészhelyzetként” jellemezte a nők elleni erőszak mértékét. Becslésük szerint Angliában és Walesben évente kétmillió nő válik erőszak áldozatává – minden tizenkettedik, a helyzet pedig egyre csak súlyosbodik.

Maggie Blyth közölte, hogy a nők elleni erőszakkal foglalkozó rendőrök most már a terrorelhárítókkal együttműködve foglalkoznak a fiatal férfiak radikalizálódásának kockázatával. Az interneten megjelenő káros tartalmakról szólva kiemelte Andrew Tate szerepét, aki ellen Romániában nemi erőszak és nők szexuális kizsákmányolása miatt folyik eljárás. Korábban több brit iskola is arról tájékoztatta a BBC-t, hogy egyre több diákkal találkoznak, akik csodálják az öndefiníciója szerint is nőgyűlölő influenszert.

Az idézett jelentés szerint 2018 és 2023 között 37 százalékkal nőtt a nők és lányok ellen elkövetett erőszakos bűncselekmények száma, amelyben a szexuális erőszak, a családon belüli erőszak, a zaklatás és a gyerekek szexuális bántalmazása is szerepel. Tavaly ezek tették ki az összes bűncselekmény 20 százalékát.

A növekedés egy része annak köszönhető, hogy az emberek tudatosabban viszonyulnak ezekhez a bűncselekményekhez és nagyobb számban tesznek bejelentést. A rendőrfőnökök szerint azonban a családon belüli erőszak mértéke is emelkedik, és becsléseik szerint évente minden huszadik felnőtt elkövetővé válik.

A brit kormány célja, hogy a következő tíz évben felére szorítsa vissza a nők elleni erőszakos bűncselekmények számát.

Korábban Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója épp a nemi erőszakkal vádolt Tate Magyarországot dicsérő szavaival büszkélkedett, az RTL Híradónak nyilatkozó szakértő szerint felelőtlenül.


Nyitókép: Alex Nicodim/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#andrew tate#nőgyűlölet#nők elleni erőszak

Címlapról ajánljuk