Külföld

Lángol a tévészékház, elfajultak a tüntetések, súlyos zavargások vannak Bangladesben

rtl.hurtl.hu

2024. július 18. 21:47

Elfajultak a kormány támogatóit helyzetbe hozó intézkedések elleni tüntetések.

Zavargássá fajultak a bangladesi tüntetések, a tiltakozók az állami tévé székházát is felgyújtották – adta hírül az MTI.

A dél-ázsiai országban június végén kezdődtek demonstrációk, azt követelve, hogy töröljék el azt a kvótát, ami a kormányzati munkahelyek 30 százalékát a háborús veteránok rokonai számára tartja fenn. A tiltakozók szerint ez az intézkedés a Bangladest 2009 óta vezető Sejk Hasina miniszterelnököt támogatók gyerekeinek kedvez.

Hétfőn a dakkai egyetemen a tüntetők összecsaptak az ellentüntetőkkel és a rendőrökkel, a hatóságok szerint mintegy százan sérültek meg. Az erőszak kedden már az ország más részeire is átterjedt. Szerdán folytatódtak a megmozdulások az egyetemeken, a nagyvárosokban már a határőrség félkatonai erőit küldték ki járőrözni az utcára.

Csütörtökön Dakkában és más városokban is tüntetők ezrei csaptak össze a rendőrséggel és a kormánypárt támogatóival. Autókat, hivatalokat és a tévészékházat is felgyújtották. A kórházak adatai szerint a halálos áldozatok száma meghaladja a 32-t. Helyi sajtójelentések szerint négyszáznál többen sérültek meg.

A bangladesi tévé Facebook-oldalán azt  írták, hogy az épületben gyorsan terjednek a lángok, és sokan bent rekedtek, ők a tűzoltók segítségére várnak.

Arról is hírt adtak, hogy Dakka és az ország más részei között több órára leállt a vasúti közlekedés, mert a tüntetők eltorlaszolták a vágányokat. Csütörtöki értesülések szerint országszerte leállították a mobilinternet-szolgáltatást, két nappal korábban pedig letiltották a hozzáférést a Facebookhoz, ami a tüntetések szervezésének egyik fő eszköze.

Nyitókép: REUTERS/Mohammad Ponir Hossain

#Külföld#banglades#tüntetés#zavargás

Címlapról ajánljuk