Külföld

Netanjahu Gázában bukkant fel

rtl.hurtl.hu

2024. július 18. 21:12

Vita bontakozott ki az október 7-én elrabolt túszok visszatérését célzó egyezményről.

Váratlanul a Gáza övezetbe látogatott csütörtökön Benjamin Netanjahu – tudósít az MTI.

Az izraeli miniszterelnök Rafahban arról beszélt, hogy szerinte Izrael biztonságához elengedhetetlen, hogy fenntartsák az egyiptomi határ mentén húzódó Filadelfi-folyosó és a rafahi határátkelő feletti ellenőrzést. Azt is mondta, hogy meg kell akadályozni a Hamász fegyvereseinek visszatérését az övezet északi részébe. A kormányfő úgy véli, hogy az izraeli katonai nyomás segít előmozdítani az október 7-én Gázába hurcolt izraeli túszok visszatérését biztosító egyezményt.

A határsáv feletti izraeli ellenőrzés fenntartása ugyanakkor nem szerepelt az eredeti izraeli javaslatban, amit Joe Biden amerikai elnök május 27-én jelentett be, és a Hamász elfogadott. Netanjahu utólag négy új feltételt jelentett be, ezekre jelenleg kompromisszumos megoldást keresnek a tárgyalásokon közvetítő amerikai és egyiptomi delegációk.

David Barnea, a Moszad vezetője a szerdai kormányülésen a megállapodás megkötését sürgette. Szerinte hosszú heteket venne igénybe egy olyan mechanizmus megalkotása, ami megakadályozná a fegyveresek visszatérését északra, a túszoknak pedig erre nincs idejük. Az elhurcoltak családjai körében nagy felháborodást váltott ki, hogy Netanjahu ugyanezen a megbeszélésen azt mondta, hogy „az elraboltak szenvednek, de nem halnak meg”.

A túszok kiszabadítását célzó megállapodást támogatja a kormányzó Likud párt több minisztere és a keleti ultraortodoxok Sasz nevű pártja, ugyanakkor a jobboldali Vallásos Cionisták és a Zsidó Erő a koalíció felmondásával fenyegetőzik, ha elfogadják az alkut – írta az MTI.

Nyitókép: Avi Ohayon/GPO/Handout via Reuters

#Külföld#izrael#Gáza övezet#Hamász#benjamin netanjahu

Címlapról ajánljuk