Külföld

Égető kérdések szakértőktől a Trump elleni merényletről

rtl.hurtl.hu

2024. július 15. 16:07

„Ha rajtam múlt volna, inkább veszek neki új cipőt” – mondta a Secret Service veteránja, aki nem érti, miért késlekedtek a volt elnök kimenekítésével.

Az amerikai képviselőház illetékes bizottsága elé idézték az amerikai vezetők védelméért felelős titkosszolgálat, a Secret Service igazgatóját a Donald Trump ellen elkövetett szombati merényletkísérlet után. A meghallgatást július 22-én tartják, de a BBC már összegyűjtötte, hogy milyen kérdések merülhetnek majd fel.

Miért nem biztosították a tetőt, ahol a támadó elhelyezkedett?

Az NBC News-nak nyilatkozó szakértők szerint már a kampányrendezvény előtt tudtak arról, hogy kockázatot jelent a tető, ami alig több, mint 130 méterre volt a volt elnöktől. Valakinek biztosítania kellett volna, hogy senki ne juthasson fel oda, illetve el kellett volna takarni a rálátást a színpadra. Andrew McCabe, a CNN korábbi igazgatóhelyettese a CNN-nek azt mondta, hogy ez a helyszínbiztosítás egyik legalapvetőbb feladata lenne.

Célba jutottak-e a fegyveresről szóló figyelmeztetések?

A BBC-nek egy szemtanú azt mondta, többen is észrevették a merénylőt, ahogy lőfegyverrel kúszott a tetőn és figyelmeztették a rendőrséget, de még több perc eltelt ezután, amíg a lövések eldördültek. A megyei seriff is elismerte, hogy a lövöldözőt egy helyi rendőr is látta, ő azonban nem tudta megállítani időben. Kérdés, hogy az információ eljutott-e a Trumpot védő ügynökökhöz. A CNN-nek egy magas rangú rendvédelmi tisztviselő név nélkül azt mondta, hogy a rendőrök látták a merénylőt, aki gyanúsan viselkedett a kampányrendezvény biztosítását szolgáló fémdetektoros kapuk közelében, és ezt az információt állítólag továbbították is a Secret Service-nek.

Vajon a Secret Service túlságosan a helyi rendőrökre támaszkodott?

A merénylő a lövéseket egy olyan területről adta le, amit nem a Secret Service, hanem a helyi és az állami rendőrség munkatársai figyeltek. A Secret Service volt ügynöke szerint ez a felosztás akkor működőképes, ha létezik világos terv arra, hogy mit tegyenek, ha veszély merül fel.

Megfelelően biztosították a rendezvényt?

A Képviselőház Felügyeleti Bizottságának volt elnöke, Jason Chaffetz szerint túlságosan szétszórták a Secret Service embereit, míg a helyi rendőrök nem voltak felkészítve egy olyan esemény biztosítására, mint a szombati gyűlés. A Secret Service ugyanakkor cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint Trump kampánycsapatától kérést kaptak a gyűlés előtt, hogy erősítsék meg a jelenlétüket, amit visszautasítottak. A Washington Post azonban arról írt, hogy láttak egy üzenetváltást, amiben a Secret Service volt ügynöke arról kérdezte kollégáit, hogyan kerülhetett egy fegyveres ilyen közel Trumphoz, és azt a választ kapta, hogy nem volt elég erőforrás.

Elég gyorsan vitték le Trumpot a színpadról?

A Trumpot védő ügynököket többen dicsérték, köztük Robert McDonald volt ügynök, aki szerint igen jó munkát végeztek annak ellenére, hogy nincs konkrét forgatókönyv ilyen esetekre. Az azonban kérdéses, hogy elég gyorsan menekítették-e a volt elnököt egy járműbe. Az esetről készült felvételeken látható, ahogy gyorsan körülveszik Trumpot a lövések után, de ezután van némi késlekedés, mert Trump vissza akarja szerezni a cipőjét. Eztán a volt elnök felemeli az öklét. A New York Times-nak a Secret Service egy veteránja azt mondta: „Ha én lettem volna ott, nemet mondok: indulunk, mégpedig azonnal. Ha rajtam múlt volna, akkor veszek neki egy pár új cipőt.”

Nyitókép: REUTERS/Brendan McDermid

#Külföld#secret service#donald trump#merénylet

Címlapról ajánljuk