Külföld

Különös indokkal ejtette a bíróság a Donald Trump ellen indult egyik eljárást

rtl.hurtl.hu

2024. július 15. 17:05

A bíróság nem is vizsgálta, hogy Donald Trump bűnös-e, hanem az ügyésszel foglalkoztak és állapították meg róla, hogy nem volt joga a vádemeléshez. 

A floridai szövetségi kerületi bíróság hétfőn elutasította a Donald Trump volt amerikai elnök ellen bizalmas iratok gondatlan kezelése ügyében indított eljárást a vádat képviselő különleges ügyész szabálytalan kinevezése miatt.

Aileen Cannon bíró döntésével helyt adott a védelem indítványának, amelyben Trump védői arra hivatkoztak, hogy Jack Smith különleges ügyész kinevezése törvénysértő módon történt, s nem volt felhatalmazása a vádemelésre.

A BBC szerint Smith fellebbezhet a döntés ellen, és kérheti, hogy új bírót jelöljenek ki az ügyre.

Az egyébként még Trump által kinevezett floridai bírónő a döntésében azt írta, hogy elutasítja az ügyet. Emellé minden tervezett további meghallgatást lemondtak, a függőben lévő indítványokat elutasították, a határidőket törölték.

Az eljárást azután indították, hogy Trump floridai Mar-a-Lago üdülőhelyén, többek között egy zuhanyzóban és egy raktárhelyiségben több ládányi titkos aktát találtak, miután Trump 2021-ben elhagyta a Fehér Házat. Erről az RTL Híradó is beszámolt:


Nyitókép: Donald Trump és Jack Smith. Fotó: Reuters/Tasos Katopodis, Kevin Wurm

#Külföld#donald trump#mar-a-lago#bíróság#tárgyalás#aileen cannon#bíró#jack smith

Címlapról ajánljuk