Külföld

Merényletetkísérlet Donald Trump ellen: a sebesült elnököt a titkosszolgálat emberei menekítették ki

rtl.hurtl.hu

2024. július 14. 6:07

Donald Trump beszéde közben dördültek el lövések, a közönség egyik tagja meghalt. Az elnökjelöltet a titkosszolgálat emberei vitték le a színpadról, a támadót szintén likvidálták: egy közeli épület tetejéről, mesterlövészpuskával vehette célba Trumpot.

Merényletkísérlet miatt indult hivatalos nyomozás a Donald Trump elleni szombati támadás ügyében, közölték a hatóságok nem sokkal a választási gyűlésen történt lövöldözést követően.

 A republikánus elnökjelöltnek a Pennsylvania állambeli Butler település közelében tartott választási nagygyűlését beszédének megkezdése után szakították félbe lövések. A korábbi amerikai elnök a jobb fülénél sérült meg. A közönségből egy ember meghalt, egy másik válságos állapotban került kórházba. A támadó is életét vesztette, a titkosszolgálat emberei lőtték le.

Donald Trumpot kimenekítették, majd kórházba vitték, ahol ellátták. A titkosszolgálat közölte, hogy az elnökjelölt biztonságban van. Steve Cheung, Donald Trump kampányának szóvivője arról számolt be, hogy a korábbi elnök jól van.

Richard Goldinger helyi kerületi ügyész a rendőrségi közlésre hivatkozva jelezte, hogy a támadó a választási gyűlés területén kívül tartózkodott, egy közeli épület tetején. Rendőrségi források szerint az elkövető mesterlövész volt, mellette megtalálták a fegyverét.

Butler település, ahol a választási gyűlést tartották, Pennsylvania állam nyugati részén fekszik, Pittsburgh nagyváros közelében. Az esetről készült videót alább lehet megnézni:

Mit tudni a támadóról?

A hatóságok helyi idő szerint szombaton éjfélkor tartott sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a támadó a Pennsylvania állambeli Butler településen tartott nagygyűlés elkerített területén kívül, mintegy 130 méterre, egy épület tetején helyezkedett el. Elmondták azt is, hogy Trump ekkorra már elhagyhatta a kórházat.

A támadóról és motivációjáról egyelőre nem közöltek részleteket, csupán annyit, hogy magányos elkövetőről van szó, és nem áll fenn további kockázat. A hatóságok a támadót ártalmatlanították, a jelentések szerint a titkosszolgálat emberei lelőtték. A támadáshoz használt fegyverről egyelőre nem közöltek részleteket. Annyit tudni, hogy egy 20 év körüli, Pennsylvania államból, Butler megyéből származó férfiról van szó.

A támadás helyszínét lezárták, és bűnügyi helyszínként kezelik, amelyen nagy létszámú nyomozói csoport dolgozik. A Fehér Ház szombaton késő este közölte, hogy Joe Biden telefonon beszélt Donald Trumppal. A tájékoztatás szerint az elnök Delaware állambeli otthonából visszautazott Washingtonba.

Trump: Éreztem, hogy a golyó felszakítja a bőrt

Trump később közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

A republikánus elnökjelölt a Truth Social-oldalán közzétett nyilatkozatában részvétet nyilvánított az ellene irányuló merényletkísérletben életét vesztett ember családjának, valamint a közönség súlyos sebesülést szenvedett tagja hozzátartozóinak is.

Donald Trump hihetetlennek minősítette, hogy ilyen cselekmény megtörténhet az Egyesült Államokban. Egyúttal arról is beszámolt, hogy a golyó a jobb fülét érte.

„Rögtön tudtam, hogy valami nincs rendben, amikor meghallottam süvítést és a lövések hangját, majd azonnal éreztem, ahogy a golyó felszakítja a bőrt” – írta, hozzátéve, hogy komolyan vérzett. 

Azt is megírta: a támadó kiléte egyelőre nem ismert, annyi tudni róla, hogy halott. Donald Trump két fia is reagált a történtekre. Donald Trump Jr. azt közölte, hogy apja jó hangulatban van, de orvosi megfigyelés alatt maradt. Eric Trump pedig úgy fogalmazott: ő „a legkeményebb ember, akivel valaha találkoztam”.

Joe Biden: Mindenkinek el kell ítélnie a történteket!

„Mindenkinek el kell ítélnie a történteket!” – reagált Joe Biden amerikai elnök arra, hogy támadás szakította félbe Donald Trump republikánus elnökjelölt Pennsylvania állambeli választási gyűlését szombaton. Az MTI szerint Biden azt is közölte, hogy szeretne beszélni Donald Trumppal, lehetőleg még helyi idő szerint szombat este. Későbbi hírek szerint erre a beszélgetésre sor is került.

Hozzátette, a történtek részleteivel kapcsolatban információkat vár a hatóságoktól.

A hivatalban lévő államfő újságírók előtt, Delaware állambeli otthonában tett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy erőszaknak nincs helye Amerikában. Egyúttal köszönetet mondott a titkosszolgálat embereinek a gyors beavatkozásért.

Nyitókép: CNN / YouTube

#Külföld#donald trump#usa#elnökválasztás#merénylet#kísérlet#lövés#halál

Címlapról ajánljuk