Külföld

Tényleg átnevezték: mostantól Silvio Berlusconi nevét viseli Milánó legnagyobb repülőtere

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. július 11. 21:04

A milánói Malpensa nemzetközi repülőteret csütörtöktől hivatalosan is Malpensa-Silvio Berlusconi Nemzetközi Repülőtérnek hívják.

Mint arról szerdán az rtl.hu is beszámolt, belpolitikai botrány kerekedett Olaszországban abból, hogy a kormány Silvio Berlusconi néhai miniszterelnökről akarja elnevezni Milánó fő repülőterét.

Matteo Salvini közlekedési miniszter – az Orbán Viktor-féle Patrióták Európáért EP-frakció tagja – múlt pénteken, egy konferencián jelentette be, hogy a polgári légiközlekedési hatóság jóváhagyta a lombardiai régió kérelmét a Malpensa reptér átnevezéséről, így az „Silvio, a nagyszerű milánói üzletember” nevét viseli majd ezután.

Az ellenzéki pártok és szervezetek felháborodtak a döntésen, hogy Olaszország egyik legfontosabb közlekedési csomópontját egy ilyen vitatott személyről nevezzék el. Beppe Sala, Milánó balközép polgármestere arra emlékeztetett, hogy híres emberekről csak a haláluk után tíz évvel lehet közhivatalt vagy közterületet elnevezni. Milánóban több mint 100 ezer ember írt alá tiltakozó petíciót. Júniusban egyébként a milánói városvezetésnek sikerült megakadályozni, hogy a városban teret nevezzenek el Berlusconiról.

Mindezek után az olasz infrastrukturális és közlekedési minisztérium csütörtökön bejelentette, hogy a milánói Malpensa nemzetközi repülőteret mostantól hivatalosan is Malpensa-Silvio Berlusconi Nemzetközi Repülőtérnek hívják.

A tavaly júniusban elhunyt Berlusconi által alapított Hajrá Olaszország (FI) a Giorgia Meloni olasz miniszterelnök vezette jobboldali Olasz Testvérek párt szövetségese a törvényhozásban. Silvio Berlusconi Milánóban született, és évtizedekig volt az AC Milan labdarúgócsapat tulajdonosa.

Fotó: Giovanni Mereghetti/UCG/Universal Images Group via Getty Images

#Külföld#olaszország#milánó#repülőtér#silvio berlusconi#átnevezés#botrány

Címlapról ajánljuk