Külföld

Az oroszok el akarták tenni láb alól Orbán Viktor legfőbb hadiipari szövetségesét

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. július 11. 21:48

Armin Papperger, a német Rheinmetall hadiipari konszern vezetője ellen gyilkosságot terveztek az orosz titkosszolgálatok.

Tavaly augusztusban adták át Zalaegerszegen a német Rheinmetall üzemét, ahol elsősorban Lynx lövészpáncélosokat kezdtek el gyártani. „A német ipar ma már a járműgyártástól a hadiiparig pontosan tudja, mekkora szerepet játszanak a magyarországi gyárak, a magyar szakmunkások és mérnökök, a magyar hozzáadott érték a német világmárkák globális sikerében” – mondta a megnyitón a Orbán Viktor miniszterelnök.

Ahogy a nagykönyvben meg van írva: made in Hungary a szó minden értelmében 

– fogalmazott akkor a kormányfő, valószínűleg nem sejtve, hogy az orosz titkosszolgálatok eközben a Magyarország számára stratégiai partnernek számító német hadiipari cég vezetőjének életére törnek.

Bár a Rheinmetall Hungary elsődlegesen a magyar katonai erőknek szánt lánctalpas és kerekes járművek, elsősorban a Lynx pánélozott harcjárművek fejlesztésével és gyártásával foglalkozik, de Ukrajna is kap a német hadiipari cég magyarországi gyárában készülő Lynx lánctalpas gyalogsági harcjárművekből. Mint arról az rtl.hu is beszámolt, az első Lynx tavaly decemberben készült el Zalaegerszegen. A Rheinmetall ezen kívül nagy számban gyárt tüzérségi lőszereket az ukrán hadsereg igényeinek kielégítésére.

A CNN most exkluzív riportban arról számolt be, hogy az amerikai hírszerzés szerint az orosz kormány azt tervezte, hogy meggyilkolja Armin Pappergert, a Rheinmetall vezérigazgatóját, Orbán Viktor egyik fő német gazdasági szövetségesét.

A CNN-nek nyilatkozó hírszerzési illetékesek szerint az oroszok terve az volt, hogy Európa-szerte likvidálják a hadiipar vezetőit, mindazokat, akik részt vesznek Ukrajna támogatásában. Armin Papperger megölésének terve volt a legkiforrottabb, de az év elején sikerült megakadályozni a végrehajtását.

Amikor az amerikaiak értesültek az orosz tervről, figyelmeztették Németországot, amelynek biztonsági szolgálatai meg tudták védeni Pappergert, és meghiúsították az összeesküvést. Egy magas rangú német kormánytisztviselő megerősítette, hogy Berlint az Egyesült Államok figyelmeztette a cselekményre.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök és Armin Papperger, a Rheinmetall elnöke a zalaegerszegi Lynx harcjárműgyár épületének és elkészült moduljainak ünnepélyes átadóján a zalaegerszegi ZalaZONE Ipari Park Rheinmetall gyárépületében, 2022. március 26-án – Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Külföld#orosz-ukrán háború#rheinmetall#orbán viktor#Armin Papperger#gyilkossági kísérlet#oroszország

Címlapról ajánljuk