Gazdaság

Elkészült az első Magyarországon gyártott Lynx harcjármű

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. december 23. 13:07

Kigördült az első Lynx gyalogsági harcjármű a Rheinmetall hadiipari cég zalaegerszegi gyárából.

Elkészült az első Lynx (Hiúz) gyalogsági harcjármű a Rheinmetall német hadiipari cég zalaegerszegi gyárában, adta hírül Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Honvédelmi Minisztérium által az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményben.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett arra, hogy a magyar gyártású Lynx KF-41 harcjárművek hossza 8,49 méter, szélességük 3,8 méter, magasságuk 3,73 méter. Ez utóbbi a járműtestre szerelt felépítménytől is függ. Teljesítményükről egy 6 hengeres, 1463 lóerős Liebherr D9612 turbó dízelmotor gondoskodik.

A miniszter a tárca közleményében azt írta, hogy a Lynx "korunk legmodernebb, legkorszerűbbnek tartott gyalogsági harcjárműve, amely méltó módon tükrözi a honvédségben megkezdődött kultúraváltást".

A közlemény visszautalt egyben arra is, hogy decemberben a Honvédelmi Minisztérium megállapodott a német hadiipari céggel, hogy a Rheinmetall a Lynx KF-41 alapjaira légvédelmi felépítményt is fejleszt majd a Magyar Honvédség számára. A Skyranger 30 nevű lövegtorony az alacsonyan szálló, kisméretű drónok, illetve a hagyományos légi célok elleni aktív védekezésben lesz hatékony.

Az első magyar Hiúz elkészüléséről a Rheinmetall adott hírt először csütörtökön, közleményükben azt írták, hogy a Zalaegerszegen gyártott első jelenleg üzembe helyezés alatt áll, és átfogó funkció-, teljesítmény- és minőségellenőrzést követően 2024 közepén adják majd át a Magyar Honvédségnek.

A magyar Honvédelmi Minisztérium 2020 szeptemberében kötött több mint 2 milliárd euró értékű szerződést a Rheinmetall-lal Lynx gyalogsági harcjárművek, valamint kapcsolódó termékek és szolgáltatások Magyarországra történő szállítására. Magyarország az első fázisban 46 németországi Lynx IFV-t vesz át. Az első -- még Németországban gyártott -- Lynx harcjárművet már 2022 októberében megkapta a magyar hadsereg. A fennmaradó járműveket Magyarországon gyártják majd.

Korábbi hírek szerint a Rheinmetall 2024-ben Ukrajnában is nyit a magyarhoz hasonló gyárat, ahol az ukrán hadsereg számára gyártanak majd Fuchs/Fox páncélozott szállítójárműveket, a Lynx gyalogsági harcjárműveket és a Panther tankokat.

#Gazdaság#rheinmetall#lynx#honvédelmi minisztérium#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk