Külföld

Felháborodott a gyerekkórház lebombázásán az orosz pilóta, feladta az ukránoknak a felelős tiszteket

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. július 11. 21:13

Beköpte az ukrán hírszerzésnek az egész bázisparancsnokságot a kijevi gyermekkórház terrorbombázásán felháborodott orosz pilóta.

Az Ohmatdit kijevi gyermekkórház elleni csapás után egy orosz pilóta felvette a kapcsolatot az ukrán katonai hírszerzéssel, és olyan adatokat adott át, amelyek lehetővé tették Oroszország nehézbombázó légi hadosztálya több mint harminc parancsnokának azonosítását, írja az Ukrajinszka Pravda.

A hivatalos ukrán közlés szerint az oroszországi Engelsz katonai reptéren állomásozó 22. nehézbombázó alakulat egyik pilótája hétfőn – a kórházat ért támadás napján – felvette a kapcsolatot chaten keresztül az ukrán katonai hírszerzéssel. Ez az orosz légi egység rendszeresen támad ukrajnai városokat olyan H-101-es rakétákkal, mint amilyen a kijevi gyermekkórházat is eltalálta.

Az orosz pilóta azt írta üzenetében, hogy megdöbbentette a gyermekkórház elleni támadás, ezért úgy döntött, átadja az ukrán félnek azokat a dokumentumokat, amelyek egysége tevékenységére vonatkoznak, továbbá parancsnoki állományának privát fotóit is.

Az ukrán lap két csoportképet közölt, amelyeken az orosz reptér parancsnoksága látható. Az egyiken mindenki be van számozva, vélhetően az ukrán hírszerzés ennek alapján azonosította a háborús bűncselekmény felelőseit.


Az átadott anyagok között vannak egyebek mellett magas rangú orosz tisztek személyes aktáiból származó dokumentumok, valamint orosz katonák és családtagjaik személyes adatai. A legértékesebbek a nehézbombázó hadosztály kódolt, titkosított dokumentumai – emelték ki az ukrán katonai hírszerzésnél.

Az RTL Híradó beszámolója a hétfői terrorbombázásról:


Nyitókép: DIU / Ukrainska Pravda

#Külföld#orosz-ukrán háború#kijev#gyermekkórház#terrorbombázás#oroszország#háborús bűnök

Címlapról ajánljuk