Külföld

Orosz cirkálórakétát használtak a kijevi gyerekkórház elleni támadáshoz

rtl.hurtl.hu

2024. július 10. 17:01

A támadás másnapján fogadást adott New Yorkban az orosz ENSZ-delegáció, kijevi csirke szerepelt a menüben.

H-101 típusú cirkálórakétát használtak az orosz erők a kijevi Ohmatgyit gyermekkórház onkológiai osztályának hétfői támadásánál – idézi az Independent az ukrán Molfar elemzőközpont megállapításait. A lap emlékeztet, hogy Oroszország azt állítja, ukrán légvédelmi rakéták maradványai zuhantak az intézményre.

A Molfar ugyanakkor azt állítja, hogy a rakéta a becsapódás előtt már ereszkedő pályán haladt, és nem volt rajta látható sérülés, ami kizárja a légvédelmi rendszerek érintettségét. Röppályája alapján az oroszországi Kurszkból lőtték ki, Ukrajna északi részén áthaladt Csernyihiv felett, majd a kijevi kórház felé vette az irányt.

A támadásról készült videón látható rakéta a formája és a szárnyainak elhelyezkedése alapján H-101-es lehet, és nem ukrán NASAMS légvédelmi rakéta, mint azt Oroszország állítja. 

Az ukrán biztonsági szolgálat által a helyszínen megtalált roncsok is a H-101-es rakétának felelnek meg. A Molfar szerint a hétfői támadásokat négy különböző orosz hadosztály hajtotta végre, és legalább 95 tiszt érintett bennük. Orosz katonai bloggerek azt állítják, hogy nem a kórházat, hanem a másfél kilométerrel arrébb lévő Artyem gépgyárat célozták, ahol szintén voltak becsapódások.

Nyugati alkatrészek a rakétában

A 444 a brit Financial Times nyomán azt írja, hogy a gyerekkórházba csapódó orosz rakétában nyugati alkatrészek is voltak. Oroszország 2022 óta megnyolcszorozta termelését a H-101 cirkálórakétákból, és a robbanótöltet méretét is növelték, a gyártás felfuttatásához azonban egy sor nyugati alkatrészt is felhasználtak.

Egy januárban kilőtt H-101-es darabjainak elemzése során az ukrán katonai szakértők 18 nyugati eredetű összetevőt azonosítottak, köztük a svájci STMicroelectronics, valamint amerikai chipgyártók, a Texas Instruments, az Analog Devices és az Intel által gyártott elemeket. Az orosz rakétákban talált nyugati alkatrészek többsége polgári célra készült, és egy részük már elavultnak számít. Az elemzések szerint ezeket Kínán keresztül szerezték be.

Bizarr fogadást adott New Yorkban az orosz delegáció

A Telex szerint a gyerekkórház elleni támadás másnapján az ENSZ Biztonsági Tanácsát elnöklő orosz delegáció bizarr fogadást adott New Yorkban. Szerhij Kiszlicja ukrán ENSZ-nagykövet közösségi oldalán tette közzé a bankett menüjét, amelynek étlapján kijevi csirke szerepelt.

Kiszlicja a bejegyzésben azt írta: a gyerekkórház elleni támadás azt mutatja, hogy Oroszország semmibe vesz minden békekezdeményezést, és csak akkor hagy fel az erőszakkal, ha már képtelen lesz rá. Az orosz ENSZ-nagykövetet háborús bűnösnek nevezte, aki a pokolra fog kerülni, és azt is közölte: nem érti, hogyan fogadhatta el bárki az oroszok ebédmeghívását.


Nyitókép: REUTERS/Thomas Peter

#Külföld#oroszország#orosz-ukrán háború#ukrajna#kijev#gyerekkórház#támadás

Címlapról ajánljuk