Külföld

Kizárták a görög kormánypárt reptéren balhézó képviselőjét

rtl.hurtl.hu

2024. július 3. 21:09

Lekéste a gépét, nem engedték felszállni, a mentelmi jogát emlegetve támadt rá egy dolgozóra.

A Görögországot kormányzó Új Demokrácia párt kizárta egyik képviselőjét, Lefterisz Avgenakiszt, aki bántalmazott egy reptéri dolgozót – erről a Politico ír. Az esetről videó is készült, ami a közösségi oldalakon kezdett terjedni.

Avgenakisz ellen szerdán az ügyészség nyomozást indított, Kiriakosz Micotakisz miniszterelnök pedig a kormánypárt etikai bizottsága elé utalta az ügyet azzal a javaslattal, hogy zárják ki a politikust. Erre sor is került, ugyanakkor Avgenakisz közölte, hogy nem mond le képviselői mandátumáról.

Az 51 éves politikus, aki a múlt hónapig mezőgazdasági miniszter volt, bocsánatot kért azután, hogy megjelent a videó, amelyen az látható, hogy fizikailag bántalmazza az athéni reptér dolgozóját, akitől a telefonját is elveszi, miután nem engedték fel a Krétára tartó járatra, amit lekésett.

A reptéri dolgozók szakszervezete szerint Avgenakisz azzal is megfenyegette munkatársukat, hogy „áthelyezteti”, és miközben a többi dolgozó próbálta lecsillapítani, azt kiabálta, hogy „ne nyúljanak hozzám, mentelmi jogom van”. Azt is közölték, hogy a beszállókapu bezárása előtt háromszor szólították Avgenakiszt.

A politikus a bocsánatkérés mellett igyekezett kisebbíteni a történtek jelentőségét. Azt mondta, szóváltásba keveredett a reptéri dolgozóval, aki nem engedte beszállni arra hivatkozva, hogy a beszállás már megtörtént, pedig ő a saját szemével látta, hogy még mindig szállnak be utasok.

Pavlosz Marinakisz kormányszóvivő úgy fogalmazott, hogy az efféle „te-nem-tudod-hogy-én-ki-vagyok” viselkedést a miniszterelnök nem tudja elfogadni.

Az ügyészség munkáját végző személy elleni támadás, közszolgáltatás megzavarása, erőszakos viselkedés és köztulajdon megrongálása miatt indított nyomozást Avgenakisz ellen, de a jogi eljáráshoz arra van szükség, hogy a parlament döntsön a képviselő mentelmi jogának megvonásáról.

A Politico emlékeztet, hogy nemrég kiderült: Avgenakisz hatezer eurót költött arra, hogy virágokkal dekorálja ki irodáját, ahonnan hazavitt egy festményt, miután múlt hónapban kikerült a kormányból.

Nyitókép: Monika Skolimowska/picture alliance via Getty Images

#Külföld#görögország#képviselő#bántalmazás#mentelmi jog#kizárás

Címlapról ajánljuk