Külföld

Puccsra készülő fegyveres csoportot számoltak fel Ukrajnában

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. július 1. 17:38

Az oroszbarát fegyveres sejt el akarta foglalni a parlament épületét és így megdönteni a jelenlegi ukrán politikai és katonai vezetést.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SzBU) őrizetbe vett egy csoport provokátort, akik a Verhovna Rada (az ukrán parlament) épületének elfoglalására és puccskísérlet végrehajtására készültek Kijevben az Alkotmány Napja – azaz június 28. – után, írja az Ukrainska Pravda.

„A nyomozás adatai szerint a csoportot egy 2015 óta ukránellenes tevékenységéről ismert civil szervezet társalapítója vezette” – közölte az SzBU Telegramon. Azt tervezték, hogy összehívják az ősi ukrán népgyűlést, a vecsét, és kihirdetik Ukrajna jelenlegi katonai és politikai vezetésének hatalomtól való megfosztását.

A puccskísérlethez szükséges tömeg összegyűjtése érdekében a szervezők egy békésnek beállított gyűlést akartak rendezni Kijev központjában, abban bízva, hogy felhergelt tüntetőkkel el tudják foglalni az ukrán parlament épületét és megzavarni annak működését.

Puccsra készülő fegyveres csoportot számoltak fel Ukrajnában
Fotó: SZBU

„A rendezvény résztvevőinek többsége azonban nem volt tisztában a gyűlés mögött meghúzódó valódi szándékokkal, a provokációkkal. A bűnözők azt tervezték, hogy hazai és külföldi médiaforrásokon keresztül információkat terjesztenek a kijevi zavargásokról. Azt remélték, hogy ez destabilizálja az ukrajnai társadalmi és politikai helyzetet az Orosz Föderáció javára” – jelentette az SZBU.

A főszervezőnek több társa is volt: kijevi, dnyiproi és más régiók civil szervezeteinek képviselőit szervezte be. A puccsra készülők futárok segítségével váltottak üzeneteket, illetve ha találkoztak, azt kis, háromfős csoportokban tették.

Puccsra készülő fegyveres csoportot számoltak fel Ukrajnában
 

A házkutatások során fegyvereket és lőszert is találtak a gyanúsítottak lakásain; ezeken kívül mobiltelefonokat, számítástechnikai eszközöket és különféle dokumentumokat foglaltak le. Az elfogott férfiakat az alkotmányos rend erőszakos megdöntésére irányuló szervezkedéssel gyanúsítják, és akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek.

#Külföld#ukrajna#orosz-ukrán háború#oroszország#puccskísérlet

Címlapról ajánljuk