Külföld

600 millió dolláros üzletbe kezd Egyiptomban a kormányközeli 4iG

rtl.hurtl.hu

2024. július 1. 12:28

Hatmillió háztartásnak biztosíthatnak nagy sebességű internet elérést.

Optikai hálózatot fejleszthet a 4iG Nyrt. a Telecom Egypttel közös céggel. Legalább 6 millió otthont érhet el az új rendszer, amit a 600 millió dollárból (csaknem 220 milliárd forint) gründolni szándékozott közös vállalat építhet ki és fejleszthet, írja a hvg.hu  a BÉT honlapján közzétett szándéknyilatkozat alapján.

A közös vállalat Fiber-To-The-Home (FTTH) és Fiber-To-The-Site (FTTS) passzív hozzáférési infrastruktúra nagykereskedelmi alapú kiépítését, üzemeltetését és forgalmazását végezheti az észak-afrikai országban. 

A közös vállalkozás célja a legmodernebb optikai hálózat kiépítése, amely a jövőben legalább hatmillió háztartásnak biztosíthat nagy sebességű internet elérést

– áll a nyilatkozatban. 

Azt írják: a Kairóban aláírt megállapodás szerint a közös vállalat körülbelül hatszázmillió dolláros beruházással fejlesztheti Egyiptom passzív hozzáférési infrastruktúráját.

Mint arról beszámoltunk, tavaly megduplázta árbevételét a 4iG. Korábban a Direkt36 közölt részleteket arról, hogy a kormány milyen szerepet játszott a vállalat felfuttatásában, a cikk szerint Orbán Viktor személyesen folytatott tárgyalást az Invitech tulajdonosainak képviselőivel, arról győzködve őket, hogy adják el a céget a 4iG-nek. A 4iG vette meg az állammal közösen a Vodafone magyarországi leányvállalatát is.

Nyitókép: Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnöke beszédet mond 2024. február 1-jén. Fotó: MTI/Soós Lajos

#Külföld#4iG#Jászai Gellért#egyiptom

Címlapról ajánljuk