Külföld

Az amerikaiak Abrams tankokat csoportosítottak át a lengyel-ukrán határ mellé

rtl.hurtl.hu

2024. június 30. 8:24

Akár egy egész dandárt fel lehetne velük szerelni.

Amerikai Abrams M1 típusú tankok érkeztek a lengyelországi NATO-raktárakba, a tankok jelentős tűzerőt képviselnek. A Newsweeknek nyilatkozó szakértő szerint akár egy teljes dandárt is fel lehetne szerelni velük, ez pedig egyértelmű üzenet Oroszországnak.

A Stars and Stripes nevű szakportál az amerikai hadseregre hivatkozva jelentette, hogy 14 tank és egy M88 páncélozott mentőjármű érkezett a NATO által működtetett Army Prepositioned Stocks tároló létesítménybe Powidzba, ami pár száz kilométerre fekszik az ukrán-lengyel határtól.

A jelentésből nem derül ki egyértelműen, hogy a tankokat átadják-e Ukrajnának, ahol becslések szerint már 31 Abrams tank segít visszatartani az oroszokat.

A Center for European Policy Analysis vezető kutatója, Ray Wojcik nyugalmazott amerikai ezredes, elmondta, hogy a most rendesen telepakolt raktár végül minden bizonnyal azt szolgálja majd, hogy szükség esetén megfelelő felszerelést tudjon biztosítani egy amerikai páncélos dandár felállításához.  

Ez azt jelenti, hogy nagyon rövid idő alatt egy teljes amerikai páncélos dandár kiegészítő katonái légi úton Lengyelországba telepíthetők és néhány nap, vagy még kevesebb idő alatt harcra készek lehetnek.

A tankok darabonként körülbelül 10 millió dollárba kerültek, a forrás abból a csomagból származik, amit az Egyesült Államok biztosított Ukrajnának.

Az ukrán katonák, akik az amerikai tankokat használják, májusban arról panaszkodtak, hogy a tankoknak páncélzata nem megfelelő a modern fegyverek elleni védelemhez. Amerikai katonai tisztviselők az Associated Pressnek arról beszéltek még áprilisban, hogy a tankokat visszavonják a csataterekről az orosz drónokkal szembeni sebezhetőségük miatt. Ennek ellenére érkezett most több Abrams Lengyelországba.

Nyitókép: Ukrajnának adott Abrams – Fotó: U.S. Army / Staff Sgt. Athiambo Onyago

#Külföld#nato#oroszország#egyesült államok#lengyelország#tank#abrams

Címlapról ajánljuk