Külföld

Már 5 év tartózkodás után állampolgárságot lehet kapni Németországban

rtl.hurtl.hu

2024. június 27. 14:09

Minden eddiginél könnyebb lesz német állampolgárrá válni.

Németország új állampolgársági törvényt vezetett be, amely lerövidíti a német útlevél megszerzéséhez szükséges időt és lehetővé teszi a kettős állampolgárság megtartását. Az új szabályok értelmében a külföldiek már öt év németországi tartózkodás után folyamodhatnak állampolgárságért a korábbi nyolc év helyett. Emellett a tartósan Németországban élők megtarthatják eredeti állampolgárságukat is, ami korábban csak más EU-országok lakosaira vonatkozott, írja az MTI.

A Németországban született gyerekek automatikusan német állampolgárok lesznek, ha egyik szülőjük legalább öt éve jogszerűen tartózkodik az országban és határozatlan idejű tartózkodási engedéllyel rendelkezik. Különleges beilleszkedési eredményeket felmutató jelentkezők akár három év után is állampolgárságot szerezhetnek.

Német állampolgároknak mostantól nem kell külön engedélyt kérniük, ha másik ország állampolgárai szeretnének lenni. Korábban engedély nélkül elvesztették volna német állampolgárságukat, ha más ország állampolgáraivá váltak.

Az FDP szerint, bár a várakozási idő csökken, az általános követelmények nem gyengülnek, és a szigorúbb követelmények miatt a kérelmek számának növekedése nem feltétlenül vezet a honosítások számának jelentős növekedéséhez.

Nyitókép (illusztráció): Pexels

#Külföld#németország#állampolgárság#külföldi#tartózkodás#eu

Címlapról ajánljuk