Külföld

A Fidesszel hozhat létre új európai parlamenti frakciót a lengyel Jog és Igazságosság

rtl.hurtl.hu

2024. június 27. 13:56

Az is lehet, hogy az egész terv arra szolgál, hogy a lengyelek javítsák az alkupozíciójukat az ECR-en belül.

A lengyel nacionalista Jog és Igazságosság Pártja (PiS) azt fontolgatja, hogy mégsem lép be a Giorgia Meloni-féle Olasz Testvériséggel alkotott frakcióba az Európai Parlamentben, ehelyett inkább tárgyalásokba kezd a populista jobboldali pártokkal egy új képviselőcsoport létrehozásáról – írta Politico.

A lap szerint egyebek mellett a Fidesszel, a cseh Andrej Babis pártjával, valamint Janez Jansa Szlovén Demokrata Pártjával ülnek majd le tárgyalni.

„Nyilvánvaló, hogy akkor lehetünk egységesebbek, ha egy régióban élünk. Egyre kevésbé érdekelnek a kirakós játék ideológiai elemei” – mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök a Politicónak. Morawiecki hozzátette, hogy kapcsolatban áll más delegációk képviselőivel is. 

Kérdésre felelve azt is elmondta, hogy ez a terv nemcsak azért fogalmazódott meg benne, hogy javítsa az alkupozícióját az ECR-en belül. Azt ugyanakkor elismerte, hogy továbbra is tárgyalnak az ECR-rel, és szerinte ugyanannyi az esélye annak, hogy végül az ECR-be ülnek be, mint annak, hogy új frakciót hoznak létre. 

Az ECR-t egyébként érzékenyen érintené a Jog és Igazságosság távázása, mert a frakció a harmadik legnagyobbnak számít az Európai Parlamentben. A PiS 20 képviselőt, míg a Meloni-féle Olasz Testvériség 24 politikust delegálhat. 

Az ötletről korábban már a Népszava is írt, a lap szerint a frakciónak tagja lehet Robert Fico pártja is. Ezt Peter Pellegrini szlovák kormányfő később tagadta, szerinte a Smer a szocialisták csoportjához akar majd csatlakozni. A Népszava szerint a frakció ötlete Orbán Viktortól származik.

Nyitókép: Benko Vivien Cher/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Külföld#jog és igazságosság#lengyelország#ecr#georgia meloni#fidesz#Európa

Címlapról ajánljuk