Külföld

Szerbia közvetítők segítségével adott el lőszert Ukrajnának

rtl.hurtl.hu

2024. június 24. 16:37

Aleksandar Vučić szerb elnök próbál úgy tenni, mintha a fegyvereladás pusztán üzlet lenne, és semmi köze nem lenne ahhoz, hogy végül hol köt ki az áru.

A szerbek csendben, közvetítők segítségével eladtak 800 millió eurónyi lőszert Ukrajnának – írja a Financial Timesra hivatkozva a hvg.hu.

Mindez azért meglepő, mert Szerbia általában oroszpárti politikát folytat és a lakosság is hasonló beállítottságú. Aleksandar Vučić szerb elnök azt mondta a lőszereladásról, hogy ez pusztán üzleti ügy.

„Ez része a gazdaságunk feltámasztásának és fontos a számunkra. Igen, termelünk lőszert exportra” – mondta. „Még ha tudnám is, hogy végül hol kötnek ki ezek a lőszerek, akkor sem lenne semmi közöm hozzá. Az én dolgom biztosítani, hogy törvényesen üzleteljünk ezekkel a fegyverekkel, hogy eladjuk őket. Gondoskodnom kell a népemről és ez minden, amit el tudok mondani. Vannak barátaink Kijevben és Moszkvában is, ők a mi szláv testvéreink” – tette hozzá.

A lap szerint Vučić eltávolodott Putyintól, évek óta nem találkoztak, sőt, még telefonon sem beszéltek. Mindez a cikk szerint Christopher Hill belgrádi amerikai nagykövetnek köszönhető, aki sikerrel vert éket Szerbia és Oroszország közé. Ivan Vejvoda, az Institut für die Wissenschaften vom Menschen (IWM) kutatója azt mondta, bár Vučić ködösít, „de valójában Szerbia igen jelentős segítséget nyújtott Ukrajnának az oroszok elleni harchoz”.

Nyitókép: MTI/EPA/Andrej Cukic

#Külföld#szerbia#lőszer#fegyver#eladás#orosz-ukrán háború#Aleksandar Vucic

Címlapról ajánljuk