Külföld

Meghirdették Párizsban a nagy, közös Szajnába ürítést

rtl.hurtl.hu

2024. június 23. 14:49

Hiába költöttek a Szajna megtisztítására 1,4 milliárd eurót, még mindig nem lehet benne sportolni. A vasárnapra meghirdetett akció után, lehet, hogy még rosszabb lesz a helyzet.

Szajnába székeléssel tiltakoznának Párizsban az ellen, hogy míg az olimpiára komoly összegeket áldoznak, addig a szociális problémákra jóval kevesebbet – írja a Sky News.

A nem mindennapi közösségi élmény ötlete azután született meg, hogy kiderült, a Szajna tisztítására 1,4 milliárd eurót költöttek, hogy több olimpiai úszószámot, illetve a triatlonversenyeket meg tudjanak benne tartani. A folyó megtisztításának költségei miatt felpaprikázott emberek a #JeChieDansLaSeineLe23Juin hashtag alatt gyülekeztek, ami annyit tesz: 

Június 23-án a Szajnába szarok.


Annak is komoly visszhangja volt, hogy Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere bejelentette, hogy a július 15-ével kezdődő héten, bő egy héttel az olimpia kezdete előtt megfürdik a Szajnában. Hidalgo az akcióval azokat a rendre ismétlődő hangokat akarja elhallgattatni, amelyek szerint szennyezettsége miatt a folyó vizében nem lehet megrendezni olimpiai eseményeket.

Emmanuel Macron elnök is megígérte, hogy még az olimpia előtt úszik a Szajnában, de azt nem közölte, hogy mikor.

A folyóba rottyantást meghirdetők létrehoztak egy honlapot az akciójukra, ahol az olvasható, hogy „szarba merítettek minket, most rajtuk a sor, hogy belemerüljenek a mi szarunkba”. Az oldal létrehozója azt mondta a lapnak, hogy „az az érzésünk, hogy magunkra hagytak bennünket. Látjuk, hogy hol vannak a prioritásuk”. A hajléktalantáborok felszámolása miatt is komoly felháborodás volt, mivel sokan úgy gondolják, csak próbálják elrejteni a szegénységet, ahelyett, hogy valóban tennének ellene.

A jelek szerint hiába költöttek el 1,4 milliárd eurót a folyó megtisztítására, mert a hatóságok szerint még mindig nem megfelelő a víz minősége a sportoláshoz. Kétféle baktérium magas koncentrációját mutatták ki a vízből, közte az igen veszélyes E.colit is.

Nyitókép: MTI/EPA/Andre Pain

#Külföld#Szajna#szarás#olimpia#párizs#tiltakozás#párizsi olimpia

Címlapról ajánljuk