Külföld

Orosz katonai repülőgép lépett Svédország légterébe, bekéretik a nagykövetet

rtl.hurtl.hu

2024. június 15. 15:52

Megsértette a svéd légteret egy orosz katonai repülőgép péntek délután. Az esetet a svéd külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte, bekéretik az orosz nagykövetet.

Megsértette pár percre a svéd légteret egy orosz katonai repülőgép péntek délután – jelentette be szombaton a svéd védelmi minisztérium.

Az incidens Gotland sziget fölött történt, írja az MTI. A Szu-24 típusú orosz gép néhány percet töltött a svéd légtérben, és miután nem reagált a svéd katonai légi irányítók rádión leadott figyelmeztetésére, Gripen vadászgépeket küldtek az elfogására.

Az esetet Tobias Billström svéd külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte, és bejelentette: berendelik az orosz nagykövetet.

Jonas Wikman, a svéd légierő vezetője elmondta: az orosz katonai repülőgép nem tartotta tiszteletben Svédország területi integritását. „Követtük az események láncolatát, és végig készen álltunk beavatkozni” – tette hozzá.

Legutóbb 2022-ben fordult elő hasonló incidens, akkor két Szu-27 és két Szu-24 típusú orosz gép lépett be a svéd légtérbe ugyancsak Gotland szigete közelében. Nem ez az első ilyen eset mostanában: a finn határőrség pénteken azt közölte, hogy négy, feltehetően orosz katonai repülő sértette meg Finnország légterét június 10-én.

Nyitókép: Szu-24 típusú orosz szuperszonikus vadászbombázó repülőgép. Fotó: aviation-images.com / Universal Images Group via Getty Images

 

#Külföld#svédország#légtérsértés#légtér#katonai repülőgép#orosz nagykövet

Címlapról ajánljuk