Külföld

Nyolc izraeli katona halt meg egy robbanásban Gázában

rtl.hurtl.hu

2024. június 15. 21:32

Nyolc izraeli katona életét vesztette egy robbanás következtében a Gáza övezetben, január óta ez volt a leghalálosabb incidens az izraeli erők számára.

Nyolc izraeli katona életét vesztette egy robbanás következtében a Gáza övezet déli részén – közölte szombaton az izraeli hadsereg.

Az MTI szerint korábban a Hamász fegyveres szárnya tudatta, hogy harcosai megtámadtak egy izraeli páncélozott járművet, és megöltek, illetve megsebesítettek több izraeli katonát Tel esz-Szultán térségében, Rafahtól nyugatra. A környéken az izraeli hadsereg hetek óta folytat műveleteket, a térségben több ezer palesztin menekült zsúfolódott össze.

A Hamásszal szövetséges Iszlám Dzsihád katonai ága, az Al-Kudsz Brigádok pedig azt közölte egy szombaton a Telegramra feltöltött videóban, hogy Izrael csak akkor kaphatja vissza a Gázai övezetben fogva tartott túszokat, ha leállítja a háborút, és visszavonja katonáit a térségből.

Egy tavaly novemberi egyhetes tűzszünet óta minden hasonló próbálkozás rendre kudarcba fullad, miután a Hamász ragaszkodik az izraeli katonák teljes kivonulásához. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő viszont addig nem akar hozzájárulni a háború befejezéséhez, amíg a Hamászt teljesen meg nem semmisítik. A BBC arról ír, hogy a nyolc katona elvesztése volt

a leghalálosabb incidens az izraeli erők számára a Gázai övezetben január óta.

A brit közszolgálati csatorna emlékeztet: segélyszervezetek súlyos humanitárius katasztrófára figyelmeztettek Rafahban, ahol az ENSZ szerint mintegy egymillió palesztin lelt menedéket. A Hamász által ellenőrzött gázai egészségügyi minisztérium legfrisseb adatai szerint a tavaly október óta tartó háborúban több mint 37 ezer palesztin halt meg, és több százezren megsebesültek vagy kényszerültek arra, hogy elhagyják otthonukat.

Nyitókép: Izraeli harckocsizók karbantartást végeznek Dél-Izraelben 2024. április 8-án, miután kivonultak a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszból. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben. Fotó: Atef Szafadi / MTI / EPA

#Külföld#Hamász#izrael#idf#izraeli-palesztin háború#gáza#Gáza övezet#robbanás#izraeli hadsereg

Címlapról ajánljuk