Külföld

Ukrajnából elhurcolt gyerekeket kínálnak örökbefogadásra Oroszországban

rtl.hurtl.hu

2024. június 13. 11:26

Az Egyesült Államok aljasnak és megdöbbentőnek tartja, hogy Ukrajnából a háborúban elhurcolt gyerekeket kínálnak örökbefogadásra Oroszországban.

Az Egyesült Államok tud azokról az új és hitelt érdemlő jelentésekről, amelyek szerint a háborúban Ukrajnából Oroszországba elhurcolt gyerekek orosz örökbefogadási oldalakra kerültek fel – közölte Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadója.

Az USA szerint az orosz invázió kezdete óta több százezer ukrán civilt deportáltak Oroszországba, köztük gyerekeket is, akiket erőszakkal választották el a családjuktól. Sullivan közleményében „aljasnak és megdöbbentőnek” minősítette, hogy Oroszországban örökbefogadásra kínálják ezeket a gyerekeket.

Joe Biden amerikai elnök szavait idézve hozzátette: Oroszország háborús és emberiség elleni bűncselekményeket követ el Ukrajnában. A Financial Times szerdán publikált egy oknyomozó anyagot, melyben feltárta, hogy Oroszországban olyan ukrán gyerekeket kínálnak örökbefogadásra, akiket a 2022-es invázió első hónapjaiban raboltak el, gyakran hamis orosz személyazonossággal – foglalja össze a 444.hu.

Azt írják, a brit lap az orosz adatbázisokban az örökbe fogadható gyerekek nyilvános profiljait elemezte, és képfelismerő eszközök segítségével legalább négyet azonosított köztük, akik az eltűnt ukrán gyermekek hivatalos ukrajnai adatbázisában szerepelnek. A hamis orosz névvel és megmásított életkorral szereplő gyerekeket aztán az ukrán családjaik is beazonosították. A 8 és 15 év közötti gyerekek a Moszkvához közeli Tula régióban és a kazah határ mellett, Orenburgban kötöttek ki, az egyik gyereket pedig a megszállt Krím-félszigetre vitték. Az orosz örökbefogadási oldalon ukrán származásukat elhallgatják.

Nyitókép: Les Kasyanov / Global Images Ukraine via Getty Images

 

#Külföld#ukrajna#oroszország#orosz-ukrán háború#egyesült államok#jake sullivan#gyerekek#elhurcolás#deportálás#örökbefogadás

Címlapról ajánljuk