Külföld

Időmérő mutatja, mikor ment be valaki a női vécébe egy turisztikai látványosságnál

rtl.hurtl.hu

2024. június 12. 14:41

Egy kínai turisztikai látványosságnál lévő nyilvános vécében minden fülke felett egy óra jelzi, mennyi ideje van használatban.

Az UNESCO Világörökség részének választott Jünkang-barlangok Kína egyik legnagyobb turisztikai látványossága, amit tavaly hárommillió turista látogatott meg, hogy megcsodálják az ott található 1500 éves barlangtemplomokat és szobrokat, amiket a korai kínai buddhista művészet egyik remekműveként tartanak számon. Az elmúlt napokban azonban a helyszín egy egészen más „látványossága” tartja lázban a kínaiakat.

Az egyik ott található nyilvános vécé, ahol a női mosdóban a fülkékre időmérőket helyeztek el, ami azt méri, az egyes fülkékben mennyi időt töltenek el a látogatók.

Erről egy látogató készített videófelvétel, ami terjedni kezdett a kínai közösségi oldalakon, és az állami sajtóban. A felvétel készítője egy helyi lapnak elmondta, hogy vegyes érzései voltak a megoldással kapcsolatban, ami egyrészt segít üres fülkét találni, de hozzátette, hogy „kínosan is éreztem magam, mintha megfigyelnének”.

A kínai közösségi oldalakon sokan értetlenül álltak a megoldás előtt, felháborítónak tartva, hogy mérik, ki mennyi ideje van a vécén, mások támogatták az ötletet, ami szerintük megakadályozza, hogy egyesek feleslegesen foglalják mobilozással a fülkéket.

Az időmérőkkel kapcsolatban egy helyszín egyik munkatársa a helyi sajtónak elmondta, azért rakták fel azokat, hogy könnyebben megbirkózzanak a megnövekedett látogatószámmal, és hozzátette, nem akarják korlátozni, hogy ki mennyi ideig van a vécén: „Nem tudunk senkit sem kirúgni a fülkéből, és nem állítottunk be 5 vagy 10 perces időkorlátot”.

Egy másik lapnak egy dolgozó közölte, hogy az órákat május elején szerelték fel „a vendégek biztonsága érdekében”, hogy észre tudják venni, ha valaki rosszul lett a fülkében, és orvosi segítségre van szüksége.

Nyitókép: Weibo

#Külföld#vécé#óra#időmérő#kína

Címlapról ajánljuk