Külföld

Franciaországban elfogtak egy csecsen férfit, aki az olimpián hajtott volna végre terrortámadást

rtl.hurtl.hu

2024. június 1. 7:32

Az ügyben egy 18 éves csecsen férfit tartóztattak le, kapcsolatban állt többek között az Iszlám Állammal is.

A francia titkosszolgálatok sikeresen meghiúsítottak egy „iszlamista ihletésű” merényletet, amelyet a 2024-es nyári párizsi olimpiai játékok labdarúgó mérkőzései alatt Saint-Étienne-ben terveztek végrehajtani, közölte az MTI a francia hatóságokra hivatkozva.

Az ügyben egy 18 éves csecsen férfit tartóztattak le, akit azzal gyanúsítanak, hogy aktívan készült egy támadásra a Geoffroy Guichard stadion ellen. A támadás során a nézőket és a rendfenntartó erőket is célba vette volna, mártírhalált keresve.

A letartóztatás május 26-án történt, és a gyanúsított ellen bűncselekmények előkészítésére irányuló terrorista bűnszövetkezet alapítása vádjával indítottak eljárást. Bár a gyanúsított tagadta a támadási szándékot, elismerte, hogy titkosított üzenetküldő alkalmazásokon kommunikált, többek között az Iszlám Államhoz és más iszlamista mozgalmakhoz kötődő személyekkel.

A rendőrség bizonyítékokat talált a gyanúsított számítógépén és telefonján a stadionról. A gyanúsított tavaly érkezett Franciaországba családjával, és korábban nem volt ismert a hatóságok előtt.

Nyitókép: Reuters / Christophe Ena

#Külföld#franciaország#olimpia#terrortámadás#csecsen

Címlapról ajánljuk