Külföld

Nagyon úgy néz ki, hogy kiterjedt orosz kémhadművelet zajlik az Egyesült Államokban

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. május 28. 15:25

Az amerikai hadsereg egyik ezredese agyonlőtt egy közüzemi munkást, aki fotókat készített a katona házánál. Az áldozat egy 35 éves csecsen férfi, orosz állampolgár, akinél csak egy teleobjektíves fényképezőgép volt. És az utóbbi időben nem ez az első hasonló eset. Az ügy érdekes fordulata, hogy a lelőtt orosz családja petíciót indított, hogy igazságot szolgáltassanak a férfinak, aki szerintük csak az elkészült munkáját fényképezte. 

Egy rejtélyes, halállal végződő incidensről számolt be az amerikai média a múlt héten: az észak-karolinai Carthage városában agyonlőttek egy közüzemi munkást. A lövöldözés több mint három hete, május 3-án, péntek este negyed kilenckor történt a nagyjából 2500 lakosú kisvárosban. A rendőröket maga a lövöldöző hívta ki azzal, hogy lelőtt egy férfit, aki behatolt a háza kertjébe. Ez akár egy szerencsétlenül végződő betöréses eset is lehetne, de a jelek arra utalnak, hogy ennél jóval többről lehet szó.

Carthage városa nagyjából 50 kilométerre északnyugatra fekszik Fort Libertytől, a korábban Fort Bragg néven jól ismert katonai komplexumtól, ahol több mint ötvenezer katona szolgál és él családostul. A 650 négyzetkilométernyi területet elfoglaló Fort Liberty létszámát tekintve a világ egyik legnagyobb katonai támaszpontja. Van két saját repülőtere, ahonnan a világ bármely pontjára képesek különleges katonai egységeket eljuttatni, és az amerikai hadsereg több elit szervezetének is itt van a főhadiszállása, egyebek közt a különleges bevetési alakulatokat kiképző Műveleti Parancsnokság (United States Army Special Operations Command) is itt található.

A jelek arra utalnak, hogy orosz kémhadművelet zajlik az Egyesült Államokban
Katonák Fort Liberty-ben –  Fotó: Melissa Sue Gerrits/Getty Images

A Fox News részletes beszámolója szerint a katona, aki lelőtte a családi háza telkére behatoló férfit a Különleges Műveleti Parancsnokság ezredese. Nevét eddig nem hozták nyilvánosságra, és egyelőre nem vádolták meg semmivel.

A lelőtt férfinél nem volt semmiféle személyazonosító igazolvány, később tudták csak azonosítani, hogy ki ő és melyik cég dolgozója volt. Jelenleg a következőket lehet róla hivatalosan tudni:

  • 35 éves orosz állampolgár,
  • a neve Ramzan Darajev, csecsen származású és Chicagoban volt a lakhelye,
  • a Utilities One nevű New Jersey-i közműcég alkalmazásában állt,
  • az incidens idején nem viselt semmiféle munkaruhát, munkaeszközök sem voltak nála,
  • az, hogy legálisan vagy illegálisan tartózkodott-e és vállalt munkát az Egyesült Államokban, egyelőre nem világos.

Az ügyet a Moore megyei seriff mellett a hadsereg saját bűnügyi detektívjei is elkezdték vizsgálni, és egy idő után a Szövetségi Nyomozóirodát (FBI) is bevonták a nyomozásba.

Villanyszerelő fényképezőgéppel

A lövöldözés azután történt, hogy az ezredes észrevette, hogy Ramzan Darajev egy teleobjektíves fényképezőgéppel fotókat készít a háza telkén, ahol a katona gyerekei tartózkodtak. A család gyanúja szerint a betolakodó a gyerekeket fényképezte. Az ezredes odament a férfihoz, aki a telek fás részén, az ott vezető elektromos vezetékek alatti részen próbált elrejtőzni. Szóváltásba keveredtek, aminek végén a katona négy közelről leadott lövéssel megölte a magánterületen rajtakapott behatolót.

A helyszínre érkező rendőrök a közelben megtalálták Ramzan Daraev autóját, amiben egy másik csecsen férfi, a Utilities One egy másik alkalmazottja ült. A tört angolsággal beszélő Dzsankutov Adszalant – akinél szintén nem voltak iratok és szintén civilben volt – kihallgatták, majd szabadon engedték. Mivel úgy tűnik, hogy két külföldi munkavállaló érintett az ügyben, ezért a Munkaügyi, Munkavédelmi és Egészségügyi Szakigazgatási Minisztérium (OSHA) is jelentés kapott a történtekről.

Az FBI a Fox News megkeresésére annyit közölt, hogy a halálos lövöldözés miatt indult nyomozásban egy speciális ügynökük segítségét kérték, és tolmácsot is biztosítottak a második csecsen férfi kihallgatásához.

Ronnie Fields, Moore megyei seriff azt nyilatkozta, hogy a hozzájuk befutó bejelentés szerint a közúttól több mint kétszáz méterre bentebb, magánterületen fotókat készítő férfi agresszívan viselkedett. Személyazonosságának, munkahelyének megállapítása a kocsijában talált iratok, és családtagjainak nyilatkozatai alapján történt.

A csecsen férfiak telefonjait a nyomozók lefoglalták. A seriff egyelőre annyit mondott, hogy orosz kontaktok telefonszámait találtak bennük. A fényképezőgépet szintén lefoglalták.

Gyanús esetek

A Fox News-nak nyilatkozó források szerint az utóbbi években a különleges bevetési alakulatok több katonája is tapasztalt hasonló gyanús megfigyelési esetet, lakhelyük, családjuk körül. Többen azt feltételezik, hogy az amerikai katonai bázisok környékén megnőtt a külföldi ügynökök aktivitása. Mivel az ilyen katonák és családjaik által lakott negyedekben nehéz feltűnés nélkül mozogni, a kémkedők gyakran közműcégek alkalmazottjaiként próbálnak megbízásokat teljesíteni, ami egyébként bevett szokás a nemzetközi hírszerzésben.

Másfél éve Moore megyében volt egy hasonlóan furcsa eset: valakik rálőttek az egyik trafóállomásra, aminek megrongálódása miatt két hétig áram nélkül maradt negyvenezer fogyasztó – pont olyan környékeken, ahol szintén különleges alakulatok katonái és családjaik laknak. A szélsőséges elkövetőkre gyanakvó FBI akkor nyomozást indított, de az ügy megoldatlan maradt.

A jelek arra utalnak, hogy orosz kémhadművelet zajlik az Egyesült Államokban
Speciális alakulatok gyakorlatoznak a Mott-tónál – Fotó: U.S. Army photo curtesy Fort Liberty Fire and Emergency Services Dive Team

A jelenlegi üggyel kapcsolatban a Fox News azt írja, hogy a különleges alakulatok tagjai szerint furcsa, hogy a nyomozást nem az FBI vezeti, miközben több mint gyanús, hogy péntek este, a napnyugta utáni percekben két oroszul beszélő csecsen férfi a hadsereg ezredesének házánál fotózgat.

Éberség!

Az FBI a Fox News kérdésére azt közölte, hogy egyelőre azért nem indult kémelhárító nyomozás, mert a helyi rendőrség nem talált bizonyítékot arra, hogy szövetségi hatáskörbe tartozó bűncselekmény történt volna. Ha a későbbiekben ilyen körülmény felmerül, akkor a megyei seriffel szorosan együttműködő FBI kész saját nyomozást indítani.

Dan Hoffman egykori CIA irodavezető a Fox Newsnak arról beszélt, a mostani lövöldözés is arra utal, hogy külföldiek amerikai katonai létesítményeket figyelhetnek meg, ami miatt növelni kellene a belső készültséget az Egyesült Államokban.

A jelek arra utalnak, hogy orosz kémhadművelet zajlik az Egyesült Államokban
Ramzan Darajev – Fotó: change.org

Az ügy érdekes mozzanata, hogy lelőtt csecsen férfi családtagjai petíciót indítottak a Change.org oldalon, „Igazságot Ramzan Darajevnek” címen. A petíció indítója szerint a fegyvertelen Darajevet hidegvérrel megölték, miközben ő csak a munkáját végezte, fotókat készítve a befejezett szerelésről. „Amikor Ramzan elhagyta Oroszországot, nem sejtette, hogy a legnagyobb igazságtalanságot abban a szabad országban követik el ellene, amelynek elméletileg menedéket kellett volna neki nyújtani” – olvasható a petícióban, ami az ügy teljes kivizsgálását követeli. A petíciót több mint 11 ezren írták már alá.

Arról, hogy Oroszország az Ukrajna ellen 2022 februárjában megindított invázió óta fokozott hírszerzői tevékenységet folytat több nyugati országban és az Egyesült államokban is, több cikkben is foglalkoztunk, legutóbb arról írtunk, hogy a 2024 novemberében esedékes elnökválasztásba is megpróbálnak beavatkozni.

Tavaly novemberben így beszélt Rogán Antal az orosz titkosszolgálatok magyarországi aktivitásáról az RTL Híradójának:


Nyitókép: Melissa Sue Gerrits/Getty Images

#Külföld#egyesült államok#oroszország#hírszerzés#kémkedés#fort liberty#Észak-Karolina#carthage#ma

Címlapról ajánljuk