Külföld

Egymást lőtték izraeli és egyiptomi katonák Rafahnál, egy katona meghalt

rtl.hurtl.hu

2024. május 27. 16:52

Az izraeli és az egyiptomi fél is azt állítja, hogy a másik nyitott elsőként tüzet. Egy egyiptomi katona meghalt, többen pedig megsebesültek.

Tűzpárbaj tört ki egyiptomi és izraeli katonák között Rafahnál, egy egyiptomi katona meghalt – közölte hétfő délután az izraeli hadsereg (IDF) az MTI szerint.

Az IDF megerősítette, hogy egy egyiptomi katona életét vesztette és több egyiptomi katona megsebesült a tűzharcban, ami válsághoz vezethet Egyiptom és Izrael között.

Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy az egyiptomi katonák nyitottak tüzet elsőként, egyiptomi tisztviselők szerint viszont a lövöldözés izraeli oldalról indult. Az IDF közölte, hogy vizsgálják az esetet, a párbeszéd pedig nem szakadt meg Egyiptommal.

A Gáza övezet déli, egyiptomi határán lévő Rafah ellen május 6-án elkezdett izraeli offenzíva feszültségekhez vezetett Izrael és Egyiptom között. Az IDF erői a rafahi hadműveletben behatoltak a Gáza övezetbe a Kerem Salom nevű átkelő környékén, majd az egyiptomi határral párhuzamosan észak felé haladtak, és elfoglalták a rafahi átkelőt izraeli biztonsági források szerint .

Az IDF katonái a rafahi átkelőnél kitűzték az izraeli zászlót, ez a lépés pedig jelentősen hozzájárult az országok közötti feszültséghez. Az akcióra válaszul Egyiptom csatlakozott Dél-Afrika Izrael elleni petíciójához a hágai bíróságon, lezárta az átkelőt az egyiptomi oldalon, és szinte teljesen leállította a humanitárius segélyek átengedését területéről az övezetbe.

Abd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök hivatala pénteken közölte, hogy Joe Biden amerikai elnökkel megállapodtak a palesztinoknak szánt gázai humanitárius segélyek Kerem Salomon keresztül történő bejuttatásáról amíg létre nem hozzák a rafahi átkelő újranyitásának új egyezményét a határ túloldalán illetékes majdani palesztin hatóságokkal.

Nyitókép: Reuters/Israel Defense Forces

#Külföld#izrael#rafah#egyiptom#tűzpárbaj#idf#Gáza övezet

Címlapról ajánljuk