Külföld

19 éves ápoló ölt meg egy 70 éves nőt egy idősek otthonában

rtl.hurtl.hu

2024. május 27. 13:32

Megfojtott egy 70 éves beteg nőt egy 19 éves fiatal egy idősek otthonában Ausztráliában, életfogytig tartó börtönbüntetést kapott. Előbb párnával, majd egy kábellel fojtogatta, de végül puszta kézzel ölte meg a nőt, akit kegyes halálban akart részesíteni.

Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték hétfőn egy 21 éves ausztrál férfit, aki két éve megfojtott egy idősek otthonában élő hetvenéves nőt – írta az ABC ausztrál televízió. Jacob Anthony Hoysted leghamarabb 22 év múlva helyezhető feltételesen szabadlábra.

A férfi 19 éves volt, amikor az Albany városában található otthon egyik ápolójaként megölte a 70 éves Monica Stockdale-t. A fiatalember azt gondolta, hogy több hónapon át tartó szenvedéstől menti meg a demencia korai jeleit mutató, és csípőtörése miatt ágyhoz kötött nő életét.

A vád szerint Hoysted először egy párnával próbálta megfojtani a nőt, miután ráült, majd egy elektromos kábellel próbálta megfojtani, de végül puszta kézzel fojtotta halálra. 

Az ügyész a bíróság előtt közölte, hogy az idős nő végig küzdött az életéért a 2022. november 28-án este történt, fél órán át tartó támadás alatt. Közben a nő szobájában lévő hívócsengő tíz alkalommal szólalt meg, de az otthon egyik alkalmazottja sem reagált.

A nő halálát először úgy jegyzeték fel, hogy „békésen elhunyt álmában”, de orvosa nem volt hajlandó aláírni a halotti anyakönyvi kivonatot, és megmagyarázatlan halálesetté nyilvánította. Az igazságügyi halottkémi vizsgálatból aztán kiderült, hogy a nő testén több sérülés is volt, köztük zúzódások a nyakán, és törött bordák.

Hoysten a rendőrségen tett vallomásában kijelentette, hogy ő csak kegyes halált akart a nőnek, mert „azt gondolta, hogy öt-tíz perc jobb, mint három-hat hónap” szenvedés. Ügyvédje közölte, hogy a férfi azóta már elfogadja tényként, hogy az idős nő nem szenvedett úgy, ahogy ő azt a gyilkosság idején gondolta.

Az ügyvéd elmondta, hogy Hoysten mentális problémáktól szenvedett, és fiatalon megrögzötten foglalkozott sorozatgyilkosokkal és pszichopatákkal, és „különösen furcsának” nevezte, hogy ilyen múlttal ápolóként alkalmazták egy idősek otthonában.

Nyitókép: ABC

 

#Külföld#ausztrália#idősek otthona#fojtogatás#gyilkosság#idős nő#bíróság#életfogytiglan

Címlapról ajánljuk