Külföld

Macron: a béke azt jelenti, lehetőséget adni egy országnak, hogy megvédhesse magát

rtl.hurtl.hu

2024. május 26. 21:56

Macron azt mondta Berlinben, hogy Ukrajnát felszerelik, kiképezik és felkészülnek minden forgatókönyvre, hogy tartós békét lehessen felépíteni.

Emmanuel Macron francia elnök vasárnap óva intett attól, hogy felhagyjanak Ukrajna katonai támogatásával – írja az MTI.

Ma a béke oldalán állni, annyit jelent, mint érvényt szerezni a jognak. A béke nem kapituláció. A béke nem jelenti az elvek feladását


– hangoztatta a francia elnök, akit háromnapos németországi látogatásának kezdőnapján Frank-Walter Steinmeier német államfő fogadott Berlinben katonai tiszteletadás mellett.

„A béke azt jelenti, hogy lehetőséget kell adni egy országnak arra, hogy megvédhesse határait és szuverenitását” – jelentette ki Marcon hozzátéve, hogy egyebek között erről is szó esik majd a bilaterális védelmi- és biztonsági tanács keddi ülésén. Mint mondta, a tanácskozáson hangsúlyozni fogják, hogy a végsőkig segíteni fogják Ukrajnát abban, hogy ellenállást tanúsítson. Úgy fogalmazott, hogy Ukrajnát „felszerelik, elkísérik, kiképezik és felkészülnek minden forgatókönyvre, hogy tartós békét lehessen felépíteni, tehát egy olyan békét, amelyet a nemzetközi jog is tiszteletben tart”.

Frank-Walter Steinmeier szintén úgy vélekedett, hogy nem szabad felhagyni Ukrajna támogatásával.

Olaf Scholz német kancellár a nap folyamán úgy nyilatkozott, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök imperialista álmaiért a számos ukrajnai áldozat mellett havonta 24 ezer orosz katona sebesül meg vagy veszti életét.

Nyitókép: Reuters/Liesa Johannssen

#Külföld#emmanuel macron#olaf scholz#ukrajna#orosz-ukrán háború#béke

Címlapról ajánljuk