Külföld

Özönlenek a bírálatok Izraelre, mert leállítatták egy amerikai hírügynökség élő adását Gázából

rtl.hurtl.hu

2024. május 22. 8:06

A Riporterek Határok Nélkül szégyentelen cenzúrának nevezte az izraeli eljárást.

Több szervezet és ország is bírálta kedden, hogy az izraeli hatóságok az „al-Dzsazíra törvényre” hivatkozva lefoglalták az Associated Press (AP) amerikai hírügynökség felszereléseit és leállították a hírügynökségnek a Gáza-övezet északi részéről sugárzott élő adását, írja az MTI.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) párizsi székhelyű nemzetközi újságíró jogvédő szervezet „szégyentelen cenzúrának” nevezte az izraeli hatóságok eljárását.

Az RSF elítéli a hírügynökség kamerájának lefoglalását és a Gáza-övezetet mutató élő adás beszüntetését, amit (az izraeli hatóságok) azzal indokoltak, hogy a felvételeket az Izraelben betiltott és május 5-én bezárt al-Dzsazíra katari hírtelevíziónak továbbítják – írta a szervezet az X közösségi portálon.

Az ENSZ főtitkára „nagyon aggasztónak” tekinti az AP hírügynökség működésének az izraeli kormány által történt korlátozását, közölte napi sajtótájékoztatóján António Guterres szóvivője.

„Az újságíróknak szabadon kell tudniuk dolgozni. Az Associated Press és más médiumok számára biztosítani kell, hogy szabadon, zaklatástól mentesen dolgozhassanak” – mondta a szóvivő.

A Fehér Ház szóvivője kedden „nyilvánvalóan aggasztónak” nevezte, hogy Izrael beszüntette az élő videoadást. Foglalkozni fogunk a kérdéssel – jelentette ki Karine Jean-Pierre, aki felszólította Izraelt, hogy állítsa vissza az élő videót.

A Gáza-övezetet irányító Hamász iszlamista palesztin terrorszervezet, amelynek október 7-én indított Izrael elleni támadása nyomán kirobbant az újabb gáza háború, keddi közleményében kijelentette, hogy az AP berendezésének elkobzása „ismételt önkényes és elnyomó lépés a sajtószabadság ellen”.

Nyitókép: Reuters

 

#Külföld#AP#gáza#izraeli-palesztin háború#élő adás

Címlapról ajánljuk