Külföld

Írország, Spanyolország és Norvégia is elismeri a palesztin államot

rtl.hurtl.hu

2024. május 22. 9:56

Hivatalosan elismeri a palesztin államot az ír, a spanyol és a norvég kormány, Izrael „súlyos következményeket” helyezett kilátásba. 

Írország, Spanyolország és Norvégia is bejelentette szerdán, hogy elismerik a független palesztin államot.

Jonas Gahr Støre norvég miniszterelnök kijelentette, hogy „nem lehet béke a Közel-Keleten” a palesztin állam létezése nélkül, hozzátéve, hogy május 28-án teszik hivatalossá a döntést.

Simon Harris ír kormányfő egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy országa el fogja ismeri a palesztin államot, közölve, hogy a két állam megoldás „az egyetlen járható út” a békéhez.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök a parlamentben beszélve jelentette be, hogy Madrid május 28-án fogja hivatalosan is elismeri a palesztin államot. A kormányfő szintén a közel-keleti békével magyarázta a döntést.

A norvég miniszterelnök egy újságírói kérdésre válaszolva közölte, hogy várakozása szerint több európai ország is hasonló döntésre készül. Az ír kormányfő pedig elmondta: „biztos vagyok abban, hogy más országok is csatlakoznak, és az elkövetkező hetekben megteszik ezt a fontos lépést”. Az Egyesült Államok a norvég kormányfő közlése szerint megértette és tiszteletben tartja a döntést.

Izrael közölte, hogy visszahívja konzultációra írországi és norvégiai nagykövetét, és Jiszrael Katz izraeli külügyminiszter még a spanyol bejelentés előtt közölte, hogy hasonló lépést tesznek Spanyolország esetében is. Katz hozzátette, hogy „súlyos következményei lesznek” a három ország döntésének, közölve, hogy Izrael nem fogja ezt csendben tűrni:

Egyértelmű üzenetet küldök Írországnak és Norvégiának: Izrael nem fog meghátrálni azok elől, akik aláássák szuverenitását és veszélyeztetik biztonságát.

Nyitókép: Palesztinbarát tüntetés Gdanskban. Fotó: REUTERS/Stefan Gardawski

#Külföld#palesztin állam#palesztin#izrael#spanyolország#írország#norvégia

Címlapról ajánljuk