Külföld

Killenc állítólagos orosz kémet tartóztathattak le Lengyelországban

rtl.hurtl.hu

2024. május 21. 7:21

Egy hálózat tagjait sikerült elkapni.

Lengyelországban kilenc személyt tartóztattak le, akik állítólag egy orosz kémkör tagjai voltak – közölte Donald Tusk lengyel miniszterelnök hétfőn. Az elfogottak ukrán, belarusz és lengyel állampolgárok, akiket szabotázsakciók tervezésével, gyújtogatással és gyújtogatás kísérletével vádolnak, számolt be a Guardian.

Tusk szerint az orosz hírszerző szolgálatok által irányított szervezkedések nemcsak Lengyelországot, de Litvániát, Lettországot és Svédországot is érinthetik.

A tervezett akciók között említette Tusk, hogy a csoport a nyugat-lengyelországi Wroclawban megpróbált felgyújtani egy festékgyárat, valamint egy litvániai Ikea központot is. Varsó több szabotázsakciót is megakadályozott. Az ügyben nemzetközi vizsgálat indult – közölték.

Donald Tusk a hónap elején bejelentette, hogy Moszkva destabilizáló tevékenysége nyomán megerősítik a lengyel hírszerző szolgálatokat, és 100 millió złotyt (közel 10 milliárd forintot) fordítanak a polgári és katonai kémelhárításra.

Április közepén egy férfit tartóztattak le Lengyelországban, aki a vád szerint együttműködésre készült az orosz hírszerzéssel egy Volodimir Zelenszkij elleni merénylet miatt.

Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka

#Külföld#oroszország#kém#hálózat#letartóztat#lengyelország

Címlapról ajánljuk