Külföld

Lázár szerint a kínai elnök látogatása nem a magyar függetlenség feladásáról szól, pont a magyar szuverenitás erősítését jelenti

rtl.hurtl.hu

2024. május 21. 13:06

Szerinte Magyarország nem lesz senkinek a leányvállalata.

Lázár János építési és közlekedési miniszter szerint a kínai elnök látogatása nem a magyar függetlenség feladásáról szól, hanem éppen a szuverenitás erősítését szolgálja, mondta a Portfoliónak építési és közlekedési miniszter. Hangsúlyozta, hogy Magyarország nem lesz senkinek a leányvállalata, és a kínai-magyar kapcsolatok tudatos stratégia szerint fejlődnek.

Az új nemzetstratégia részeként Magyarországot kulcsállammá kívánják tenni, amihez jelentős befektetések szükségesek, elsősorban a közlekedési infrastruktúrába – jelentette ki Lázár, aki szerint a közlekedési hálózat fejlesztése érdekében, különösen a kelet-nyugati útvonalak kapcsán, fontos alternatív finanszírozási forrásokat bevonni, például kínai pénzt.

A kínai tőke alapvető fontosságú, hiszen a vasútépítés nehezen vagy igen drágán finanszírozható. Ehhez ma szinte lehetetlen forrást találni Európában

– mondta Lázár János.

Az EU-val kapcsolatban ugyanakkor kritikus hangot ütött meg, mondván, hogy az EU nem tudja, hogyan viszonyuljon Kínához. Emellett megemlítette azt is, hogy 2025 nyarára elkészül a Budapest-Belgrád vasútvonal.

Lázár megerősítette, hogy a Budapest–Belgrád vasútvonal építését, amelyben Mészáros Lőrinc cégei és kínai partnerek vesznek részt, féléves leállás után újraindítják.

A ferihegyi reptér megvétele kapcsán azt mondta, hogy a reptér üzemeltetésének átvétele nagy költségvetési befektetés, de a kormány stratégiájába illeszkedik, mivel Magyarország saját tulajdonban lévő stratégiai ágazatokra van szüksége. Szerinte a reptér fejlesztéséből Budapest is profitálna, több turistát vonzana, munkahelyeket teremtene és ösztönözné a gazdasági növekedést.

Az orosz-ukrán háborúról azt mondta, hogy annak hatásai miatt Magyarországnak új gazdasági stratégiát kell követnie. Lázár hangsúlyozta, hogy Európának a háború után is együtt kell működnie Oroszországgal az energiaforrások tekintetében, mivel Magyarország energiafüggősége jelentős. Emellett kiemeli, hogy Magyarország a jövőben fontos szerepet játszhat a békefolyamatokban és az európai-orosz együttműködésben.

A költségvetési kiadások növekedése és az infláció csökkentése érdekében Magyarország számos beruházást elhalasztott. Lázár szerint fontos, hogy a jövőbeni beruházások jól előkészítettek és költséghatékonyak legyenek, maximalizálva az állami beruházások nyereségét. Az építőipar mellett az energetikai és pénzügyi szektorok fejlesztése is prioritás, hogy erős magyar vállalatok jöjjenek létre.

Közölte, hogy a közlekedési infrastruktúra fejlesztése kiemelten fontos, beleértve az autópályák, vasútvonalak és az alacsonyabb rendű úthálózat fejlesztését is. A cél, hogy Budapest és a vidéki régiók is gazdaságilag versenyképesek és élhetőek legyenek, ezáltal növelve a magyar gazdaság erejét – tette hozzá.

Lázár János szerint a jövőbeni beruházások, mint például a Pázmány Egyetem kampuszának építése, jelentős szimbolikus értékkel bírnak, és hozzájárulnak Budapest fejlődéséhez. A közlekedési közszolgáltatások reformja és az alacsonyabb rendű úthálózat fejlesztése pedig a vidék élhetőségét és gazdasági versenyképességét javítja, ami hosszú távon az egész ország javát szolgálja.

Nyitókép: Soós Lajos / MTI

#Külföld#lázár jános#kína#szuverenitás#kínai elnök#Hszi Csin-ping

Címlapról ajánljuk