Külföld

Emlékszik a Baltimore-ban hidat szaggató hajóra? A legénység még mindig a fedélzeten dekkol

rtl.hurtl.hu

2024. május 17. 10:01

Majdnem két hónappal a baltimore-i hídomlás után még mindig a Dali fedélzetén időzik a hajó legénysége, elvágva a külvilágtól.

Hétfőn lerobbantották a Dali teherhajóról Baltimore-ban a Francis Ford Key híd roncsait, ami azután omlott össze, hogy az irányíthatatlanná vált konténerszállító nekiütközött. És miközben az alább látható esemény történt, 

a hajón még mindig ott volt annak 21 fős legénysége.


A hajó fedélzetén húsz indiai és egy Sri Lanka-i tengerész van, akik a vízumkorlátozások, partra lépési engedély hiánya, illetve a baleset ügyében indított nyomozások miatt kénytelenek a hajón maradni. Emellett szükség van rájuk a hajó működtetéséhez is – mondta el az amerikai parti őrség ellentengernagya, Shannon Gilreath a hétfői robbantás előtt. Hozzátette: „részei a hajónak”.

A legénység tagjai heteken át szinte teljesen el voltak vágva a külvilágtól, miután az FBI a baleset miatt indított nyomozás részeként lefoglalta a mobiltelefonjaikat. Azóta ugyan kaptak már új készülékeket, de azokkal nem tudnak online számlákat befizetni, pénzt küldeni a családjaiknak, kontaktinformációik a régi telefonjaikon maradtak, és a családjaikról készült fényképeket sem tudják megnézni.

Az őket képviselő szingapúri szakszervezetek a telefonjaik visszaszolgáltatását kérték emiatt. Közölték, a legénység tagjainak „megalapozatlan félelmeik vannak” azzal kapcsolatban, hogy őket fogják felelősnek tartani a baleset miatt.

Azt nem lehet tudni, hogy a legénység tagjainak meddig kell a hajó fedélzetén tartózkodniuk. 

A Dalit üzemelő szingapúri cég szóvivője a hét elején azt nyilatkozta, hogy „az előrelátható jövőben” még ott kell maradniuk, ahogy az ütközés miatt indított nyomozások zajlanak. Közben azzal foglalkoznak, hogy működtetik a hajót, segítik a nyomozást, valamint a roncseltakarításban is részt vettek.

A hajót várhatóan pár napon belül kikötőbe viszik, és akkor elképzelhető, hogy kis csoportokban engedélyt kapnak a partra lépésre, várhatóan jelentős megkötésekkel.

A baleset ügyében indított nyomozás héten nyilvánosságra hozott előzetes eredményei szerint a hajón két áramkimaradás volt közvetlenül a balesetet megelőző percekben, ami miatt a hajó motorja leállt, és kormányozhatatlanná vált. A legénységnek ugyan sikerült visszaállítani az áramszolgáltatást, de akkor már késő volt – írta az AP amerikai hírügynökség. Hogy mi okozta ezeket az áramkimaradásokat, azt még nem tudni biztosan.

Nyitókép: Lerobbantják a baltimore-i Francis Scott Key híd acélszerkezetének roncsait az alászorult Dali konténerszállító hajó orráról 2024. május 13-án. Fotó: MTI/AP/Mark Schiefelbein

 

#Külföld#hajó#teherhajó#baltimore#hídomlás#Dali#legénység#egyesült államok

Címlapról ajánljuk