Külföld

Félrefordítás miatt terjeszthetik Fico merénylőjéről, hogy „baloldali író”

rtl.hurtl.hu

2024. május 16. 13:07

Juraj Cintulát kizárták az irodalmi klubból, aminek tagja volt.

Teljesen fel vagyunk háborodva amiatt, hogy valaha is köze volt hozzánk

– közölte a lévai Dúha (Szivárvány) irodalmi klub elnöke arról, hogy a Robert Fico elleni merénylet elkövetésével megvádolt Juraj Cintula a szervezet tagja volt.

Mária Cibulová a pozsonyi Új Szó cikke szerint azt mondta: a merényletet követően megszüntették Cintula tagságát, de ő 2019 óta egyébként sem vett részt összejöveteleiken és rendezvényeiken.

Az irodalmi klub kategorikusan elhatárolódik Juraj Cintula viselkedésétől, véleményétől és tetteitől 

– mondta Cibulová, hangsúlyozva, hogy a klub az irodalomról, és nem a politikáról szól.

A szlovákiai Bázis – Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesület a honlapján arról ír, hogy több magyarországi médiumban, így az Indexen és az Origón is tévesen jelent meg, hogy a merénylő „baloldali” író, költő. Emlékeztetnek, hogy Juraj Cintula egyik könyvében cigányellenes téziseket fogalmaz meg, egy fotón pedig a szélsőjobboldalra jellemző ruhát viselő és zászlót tartó emberek társaságában látható.

Azt írják, annak a cikknek, amire az Index hivatkozik, szlovákul ez a címe: „Levický spisovateľ Juraj Cintula vydal novú básnickú zbierku Fragmenty plus”, amit a gépi fordító így fordít magyarra: „Juraj Cintula baloldali író Fragmenty plus új verseskötetet adott ki”. Csakhogy aki kicsit is tud szlovákul, az tisztában van vele, hogy a „levický” azt jelenti magyarul, hogy lévai, nem pedig azt, hogy baloldali, bár a két szó alakja valóban hasonlít.

A szerdai merénylettel kapcsolatos összes hírünket itt olvashatják.

Nyitókép: Radovan Stoklasa / Reuters

#Külföld#szlovákia#robert fico#merénylet#juraj cintula

Címlapról ajánljuk