Külföld

Nincs rá bizonyíték, hogy a bukott brazil elnök menedékért ment a magyar nagykövetségre

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. április 25. 7:40

A brazil legfelsőbb bíróság lezárta a vizsgálatot Jair Bolsonaro követségi éjszakázása ügyében.

Mint arról az RTL is beszámolt, februárban pár napig a brazíliavárosi magyar nagykövetségen bujkált Jair Bolsonaro, Brazília volt elnöke. A történtekről a New York Times írt először részletesen, bemutatva többek között a magyar nagykövetség biztonsági kameráinak felvételeit is, amin Bolsonaro mozgása látható az épületben.

A volt brazil elnök azután töltött február 12. és 14. között két éjszakát is a magyar nagykövetségen, hogy a brazil rendőrség február 8-án elvette az útlevelét. Jair Bolsonarot azzal gyanúsítják, hogy a 2022-es elnökválasztás után utasításba adta a választás eredményének meghamisítását, a katonaság vezetőit pedig puccsra akarta rávenni és Alexandre de Moraes-t, a brazil legfelsőbb bíróság elnökét börtönbe akarta vettetni.

A történtekkel kapcsolatban felmerült annak a lehetősége, hogy Bolsonaro azért ment a magyar nagykövetségre, hogy menedékjogot kérjen, elkerülve így a letartóztatást. Alexandre de Moraes most lezárta az ügy kivizsgálását, jelentette a Reuters.

A főbíró szerint nincs rá kézzelfogható bizonyíték, hogy a bukott brazil elnök menedéket kérni ment a magyar nagykövetségre, vagy hogy a rá váró büntetőeljárás elől elmeneküljön Brazíliából. 

Az Orbán Viktor politikai szövetségesének számító Bolsonaro egyébként azt mondta korábban, hogy baráti látogatásra ment a magyar diplomáciai képviseletre.

Alexandre de Moraes most kijelentette, hogy a volt elnök nem sértette meg a rá kirótt vizsgálati korlátozásokat, nem találkozott olyan emberekkel, akik a puccskísérlet ügyében szintén gyanúsítottként szerepelnek, és nem próbálta meg elhagyni az országot.

A magyar nagykövetségen lett következménye az ügynek: két brazil alkalmazottat kirúgtak, akik hozzáférhettek a felvételekhez. A magyar kormány továbbra sem válaszol az üggyel kapcsolatos kérdésekre. Feledy Botond külpolitikai szakértő az RTL híradónak azt mondta, a magyar miniszterelnök populista barátainak üzent: Magyarország menedéket nyújt nekik.


Nyitókép: REUTERS/Ueslei Marcelino

#Külföld#jair bolsonaro#orbán viktor#brazília#magyar nagykövetség

Címlapról ajánljuk